Wouter Hoeffnagel - 02 maart 2016

Eurocommisaris Jourová erkent kloof tussen privacy in EU en VS

De wijze waarop de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) met privacy omspringen blijft verschillend. De Europese Commissie heeft echter gedaan wat zij kon om de privacy van Europese burgers in de VS te beschermen.

Dit stelt eurocommissaris V?ra Jourová van Justitie in een interview met de NOS. Het interview is gehouden naar aanleiding van de details over het US-EU Privacy Shield, die maandag naar buiten zijn gebracht. Het US-EU Privacy Shield is de opvolger van het Safe Harbour verdrag, dat in oktober door het Europees Hof van Justitie ongeldig is verklaard.

Garanties
Critici stellen dat het US-EU Privacy Shield de privacy van Europeanen onvoldoende beschermd. De Amerikaanse geheime dienst zou nog steeds te makkelijk toegang krijgen tot gegevens van Europeanen. Eurocommissaris Jourová spreekt dit tegen. "We hebben van de Amerikanen op papier garanties gekregen dat dat alleen in een bepaald aantal concrete gevallen gebeurt", zegt Jourová. Ook is toestemming van de rechter nodig voordat de geheime dienst bij Europese data kan.

"Tijdens onze gesprekken met de Amerikanen hebben we aangegeven dat er nog steeds een kloof is tussen de EU en de Verenigde Staten op het gebied van privacy", zegt Jourová. De eurocommissaris stelt dat de Europese Commissie het maximale heeft gedaan. "Wij kunnen niet zorgen voor nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten", zegt ze. "We dringen nog steeds aan op nieuwe wetgeving, maar onze mogelijkheden zijn beperkt."

Tevreden
Jourová zegt tevreden te zijn over het Privacy Shield. "Ik ben ervan overtuigd dat het een goed mechanisme is dat de persoonsgegevens goed beschermt", aldus Jourová. 

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!