Wouter Hoeffnagel - 11 september 2016

ACM wil nieuwe EU-regels om duopolie KPN en Ziggo aan te pakken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de Europese Unie (EU) nieuwe regelgeving introduceert om de duopolie van KPN en Ziggo aan te pakken. Op dit moment is alleen KPN verplicht zijn infrastructuur toegankelijk te maken voor concurrenten.

Dit zegt Henk Don, bestuurder van de ACM tegen het FD. Traditioneel richt de EU zich volgens de ACM op het aanpakken van de sterkste speler op de markt, die doorgaans via een voormalige staatsmonopolie deze positie heeft verkregen. In ontwikkelde markten zoals Nederland en België zou echter steeds vaker sprake zijn van een duopolie, waarbij twee grote spelers de macht in de markt verdelen.

Minder strenge Europese regelgeving
Onlangs maakte de EU bekend de regels voor het openstellen van infrastructuur minder streng wil maken. Zo zouden telecomproviders niet langer verplicht zijn een gereguleerd tarief te hanteren voor toegang tot hun infrastructuur, en zijn zij vrij deze prijzen zelf te bepalen. Hiermee wil de EU investeringen in infrastructuur financieel aantrekkelijker maken voor providers en investeringen hiermee stimuleren.

KPN zou al een verzoek hebben ingediend bij de ACM om ook Ziggo te verplichten zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Don stelt echter dat hiervoor een juridisch en economisch kader voor nodig is vanuit Brussel. 

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!