Witold Kepinski - 19 september 2016

Oracle richt pijlen op Amazon Web Services

Oracle richt pijlen op Amazon Web Services image

Oracle zet alles in om verder te groeien met zijn cloud propositie zo meldt het bedrijf tijdens de jaarlijkse OpenWorld conferentie in San Francisco. Waar vroeger partijen als IBM, HPE en SAP op de korrel werden genomen is nu public cloud marktleider Amazon Web Services (AWS) aan de beurt. Oracle CTO Larry Ellison beweert met een nieuwe hybride cloud aanbod snellere en goedloper clouddiensten te kunnen bieden dan AWS. Amazon is haar voorsprong op het gebied van clouddiensten kwijt.”

Ellison zei tijdens een keynote in het volle Moscone conferentiecentrum in hartje San Francisco dat Oracle de status in de huidige cloudmarkt wil veranderen. In de public cloudmarkt leidt AWS gevolgd door Microsoft Azure, Google en IBM. Oracle komt niet voor in de top, maar dat gaat veranderen als het aan de oprichter van Oracle ligt met een vernieuwd Infrastructure as a Service (IaaS) aanbod.

Elastic Compute Cloud

Volgens Ellison is Oracle al een cloudspeler van formaat met meer dan 20 datacenters wereldwijd die een enorme infrastructuur capaciteit en kracht hebben ter ondersteuning van workloads, data en missie-kritische applicaties in de cloud. Het cloud aanbod is en wordt versterkt met nieuwe ‘generation 2’ IaaS datacenters en diensten zoals het vernieuwde Elastic Compute Cloud, waarin developers hun applicaties kunnen hosten met veel meer capaciteit en tegen lagere kosten dan AWS, zo beweert de CTO.

Oracle Dense Cloud IO

Het nieuwe IaaS aanbod Oracle Dense Cloud IO, een bare metal cloud server, moet de positie van Oracle in de cloud en tegen spelers zoals AWS versterken. Oracle Dense Cloud IO is voorzien van 28,8 TB SSD storage, 36 CPU kernen en 512 GB aan D-RAM. Oracle gaat zijn IaaS-aanbod uitbreiden met 4 en 8 kernen en later met 2 en 1 kernen. In Europa komen de de cloud diensten rond de zomer van 2017 beschikbaar, als eerste in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens Ellison heeft Oracle met de nieuwe oplossingen en diensten een krachtiger cloud oplossing met lager uurtarief gebruik dan IaaS-marktleider Amazon Web Services (AWS). Volgens Morgan Stanley heeft AWS een geschatte omzet van 7,9 miljard dollar, acht keer zoveel dan tweede speler Microsoft Azure.

Putin

Ellison benadrukte dat een goede security belangrijk blijft voor alle cloud providers, zoals veilige data migratie van on-premises naar de cloud. Hij refereerde naar lekken zoals de emails van Amerikaanse Democrate Hillary Clinton. "Het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen bepaald worden door én man - Vladimir Putin."

Door: Witold Kepinski

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!