Wouter Hoeffnagel - 11 januari 2018

Boze klanten slepen Nederlandse bitcoinfabriek voor de rechter

Klanten van Koinz Trading doen aangifte tegen de Nederlandse 'bitcoinfabriek'. De klanten stellen duizenden euro's te hebben geïnvesteerd in het bedrijf, dat beloofde hiervoor servers neer te zullen zetten die bitcoins produceren. Een deel van de winst die dit zou opleveren zou naar de investeerders gaan. De boze klanten zeggen echter nauwelijks iets terug te hebben gegevn voor hun investering.

Het gaat om zowel Nederlandse als Belgische klanten, die worden vertegenwoordigd door advocaat Marco Kalmijn. Kalmijn stelt dat klanten in totaal enkele miljoenen euro's in Koinz Trading hebben geïnvesteerd, maar hier niets voor hebben teruggekregen. De boze klanten eisen nu de computers terug waarin zij hebben geïnvesteerd. "Maar het is nog maar de vraag of die computers überhaupt bestaan", zegt de advocaat tegen de NOS. "Er is drie keer een afspraak gemaakt om de computers op te halen, maar drie keer is de afspraak afgezegd", zegt advocaat Kalmijn. Inmiddels is een deurwaarder ingeschakeld die beslag moet leggen op de computers, al is de locatie van deze systemen niet bekend.

Sinds september niet meer betaald

Klanten konden voor bijna 3.000 euro investeren in een computer die bitcoins zou produceren. Het bedrijf beloofde investeerders dat deze computers maandelijks 0,3 bitcoin zouden produceren, wat met de huidige bitcoin koers neerkomt op ruim 3.400 euro. Boze klanten stellen echter sinds september al geen inkomsten van Koinz Trading meer te hebben ontvangen, waardoor zij nu de servers waarin zij hebben geïnvesteerd terug willen. De tarieven die Koinz Trading hanteert zijn inmiddels gewijzigd. Klanten die nu nog willen investeren in een bitcoin server bij Koinz Trading moeten hiervoor 6.100 euro neerleggen. De server genereert volgens het bedrijf maandelijks 0,2 bitcoin.

Koinz Trading is opgericht door Berry van Mourik, die tegenover de Volkskrant toegeeft dat er achterstanden zijn met het uitkeren van bitcoins. De betalingen zouden inmiddels echter weer op gang zijn gekomen. "Als de koers van de bitcoin niet zo hoog was gestegen, dan was betalen niet zo moeilijk geweest. Als ik te snel uitbetaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen", aldus Van Mourik. De oprichter is niet blij met de actie van de boze klanten en stelt tegenover de Volkskrant dat zij 'een smerig spelletje' spelen.

SLTN Vierkant Cloudian BW - week 11/12-2023
ALSO BN start week 21

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!