Redactie - 05 september 2018

Cybercriminelen starten met verplaatsen van 111.000 Silk Road Bitcoins naar crypto-exchanges

Ongeveer de helft van alle bestaande Bitcoins (BTC) is ergens in de afgelopen 12 maanden wel verplaatst, maar bijna 20% van de alle uitgegeven Bitcoins is in de afgelopen 5 jaar nooit aangeraakt. Het overgrote deel hiervan is waarschijnlijk voor altijd verloren gegaan, door sterfgevallen, vergeten wachtwoorden, verloren memorysticks met daarop de private keys tot wallets, en dat soort zaken. Aan de andere kant bestaan er ook nog steeds een aantal oude wallets met een fortuin aan Bitcoin en haar forks zoals Bitcoin Cash (BCH).

Een van deze wallets, met 111.000 aan BTC (ter waarde van ongeveer $844 miljoen) is ogenschijnlijk weer tot leven gekomen, meldt Reddit-gebruiker “sick_slick” in een post. Analyses van deze gebruiker wijzen erop dat de eigenaar van de wallet, die voor het eerst verscheen in maart 2014 met een saldo van 111.114,62 BTC, voor het eerst in meer dan vier jaar tijd begonnen is met het verplaatsen van het geld naar crypto-exchanges. 11.114 BTC (meer dan $80 miljoen) zou verplaatst zijn naar een Bitfinex-wallet en 4421 BTC (ongeveer $32 miljoen) naar Binance. De redditor gelooft dat deze wallet deel uitmaakt van de opgeheven dark web marktplaats SilkRoad.

Online zwarte markt

SilkRoad was een online zwarte markt waar men vanaf 2011 met Bitcoin allerlei illegale (hard)drugs kon kopen. De FBI sloot de website in 2013 en in 2015 werd eigenaar Ross Ulbricht (Dread Pirate Roberts) veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de Silk Road-marktplaats, het verspreiden van drugs, het hacken van computers, fraude, witwaspraktijken en andere delicten. Een verzoek voor een herziening van de straf werd eind juni afgewezen.

De verplaatsing van Bitcoins ter waarde van meer dan $100 miljoen naar de twee exchanges, zou een reden kunnen zijn voor de (licht) stijgende lijn die Bitcoin vertoond heeft in de afgelopen twee weken.

Auteur: Rico Engelbarts (foto). Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Cloudian BW - week 11/12-2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!