Redactie - 19 februari 2019

Low-Code omarmen betekent einde carrière? Natuurlijk niet!

Software-ontwikkelaars bezitten unieke vaardigheden en zijn een schaars goed op een aantrekkende markt. Organisaties moeten er alles aan doen om hen aan te trekken en te behouden. Voor IT-afdelingen kan het omarmen van Low-Code een drempel vormen voor IT’ers. Ontwikkelaars zien het als een demotie van hun unieke vaardigheden en ze zijn bang dat ze door dit werk minder waard zullen zijn op de arbeidsmarkt. Terwijl Low-Code-ontwikkeling voor veel organisaties juist een uitkomst biedt vanwege de snelheid en flexibiliteit. Deze conflicterende belangen berusten op een misverstand. Ontwikkelaars moeten hierbij verder kijken dan hun marktwaarde op korte termijn.

De meedogenloze opmars van automatisering

Ontwikkelaars bezitten unieke skills waar momenteel veel vraag naar is. Deze skills koesteren ze en ze houden de arbeidsmarkt goed in de gaten om te zien of ze bij een andere organisatie meer waard zijn. Maar dit is niet in het belang van hun leidinggevenden, die uiteindelijk vanuit de business denken. Die waarderen snelheid, flexibiliteit en omzet. Hoe de developers dat voor elkaar krijgen is minder belangrijk. En daar biedt Low-Code ongekende waarde. 

Low-Code lanceert je carrière

De opkomst van Low-Code is niet meer te stuiten. Uit onderzoek van OutSystems blijkt dat 34 procent van de organisaties een Low-Code platform gebruikt. 9 procent geeft aan er binnenkort één te gaan gebruiken. Volgens voorspellingen van Forrester groeit de adoptie van Low-Code tussen nu en 2022 elk jaar met 50 tot 55 procent. Dat wil niet zeggen dat de vraag naar developers zal afnemen. Integendeel, de opgedane kennis maakt van developers de ideale kandidaat om met Low-Code een enorme productiviteitsslag te maken. Met kennis van coding begrijpt men de Low-Code software en kan men waar nodig nieuwe functionaliteit toevoegen en aanvullen.

De business kan er niet omheen

Nu er tools beschikbaar zijn om productiviteit te verhogen en ontwikkeltalent te ontbolsteren zijn organisaties dwaas om hier geen gebruik van te maken. Het is daarom goed om aan te nemen dat coderen over vijf tot tien jaar ingrijpend veranderd is. Developers moeten daarom minder gefixeerd zijn op hun skills en meer focussen op het begrijpen en oplossen van problemen van de business. De skills die ze daarvoor inzetten zijn van ondergeschikt belang en zijn middelen om het doel te heiligen. Daarom is het verstandig voor developers om Low-Code te omarmen en het nieuwe tijdperk van coderen met vertrouwen tegemoet te zien. 

Hoe nu verder?

Welke praktische implicaties heeft dat voor ontwikkelaars? Neem bijvoorbeeld ontwikkelaars voor web en mobiel. Deze ontwikkelaars willen zonder meer op de hoogte blijven van de laatste programmeertalen en ontwikkel-frameworks. Dat is een voortdurende strijd. Alle vaardigheden hebben een verloopdatum en in het geval van JavaScript Frameworks betekent het dat bij elke nieuwe framework-versie een handmatige update van de code wordt gedaan. Dat is saai werk en voegt weinig waarde toe. Deze continue stroom aan nieuwe frameworks heeft negatieve gevolgen op bestaande software, die daardoor niet meer werkt. Daarmee gepaard gaat veel tijd om bugs op te lossen en ontbrekende functionaliteit toe te voegen. Dit leidt af van wat nu echt belangrijk is. Zoals eerder gezegd biedt Low-Code hier een uitkomst, omdat het repetitief werk wegneemt en je in staat stelt om vanuit de business te denken. Probeer het eens uit en ga het gesprek aan met je CIO. Wie weet is het een positieve ervaring en wil je binnenkort niet meer zonder.

Door: Mark Slooff (foto), Regional Director Sales bij OutSystems

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!