Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2019

Studenten presenteren ideeën voor hergebruik restwarmte datacenters

De winnaars van de Datacenter Restwarmte Awards zijn onlangs door de Dutch Data Center Association (DDA) bekend gemaakt. Restwarmte uit datacenters heeft de potentie om meer dan een miljoen huishoudens in Nederland op een duurzame wijze te verwarmen. De industrie is hard bezig om dit idee te realiseren en zodoende bij te dragen aan de energietransitie. De Datacenter Restwarmte Awards daagde studenten uit mee te denken over mogelijkheden om restwarmte uit datacenters in te zetten.

Datacenters draaien al vrijwel geheel op groene stroom waarvan bijna alle energie wordt omgezet in restwarmte. Deze warmte heeft een temperatuur van ongeveer 30 graden Celsius en zou voor vele doeleinden kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen, kantoren, nieuwbouwwijken of het ondersteunen van bepaalde processen waar warmte voor nodig is, zoals het drogen van biomassa.

Restwarmte op slimme manieren inzetten

Er bestaat momenteel al een aantal projecten waar deze restwarmte wordt ingezet maar de potentie van datacenter restwarmte is nog vele malen groter. De DDA kwam daarom met het initiatief om studenten te laten meedenken om restwarmte op nieuwe, slimme manieren in te zetten. Zij kregen de mogelijkheid om hun ideeën op te sturen en kans te maken op een financiële beloning.

Op basis van de inzendingen is de DDA samen met een vakjury tot twee winnaars gekomen. De vakjury bestond uit Hans Otten, Consultant Duurzame Warmte bij Greenvis, Job van Grinten, docent Thermo Dynamica op de HvA, Jeroen Vollmuller, VP Operations & Projects bij NLDC. Vanuit de DDA schoven Erik Barentsen (Senior Beleidsmedewerker Duurzaamheid), Marc Gauw (Special Projects) en Eline Stuivenwold (Beleidsmedewerker) aan. DDA reikt twee awards uit. De Best-Practice Award ter waarde van €2.500,- voor het beste praktische idee voor het hergebruik van datacenter restwarmte. En de Best-Innovation Award ter waarde van €1.000,- voor het beste ‘out-of-the-box’ idee dat niet direct economisch haalbaar of praktisch toepasbaar hoeft te zijn.

De juryleden zijn tot 4 nominaties gekomen: twee award winnaars en twee deelnemers die een speciale vermelding krijgen. De inzendingen zijn beoordeeld op innovatie, technische, zakelijke en maatschappelijke haalbaarheid en de technische en visuele uitwerking. De speciale vermeldingen gaan naar Laura Valent voor het inzetten van Phase Changing Materials (PCM’s) als warmtebuffer en Rick Abelen voor het integreren van mediatorens/datacenters in de samenleving. De Best-Innovation Award is gewonnen door Tim Ruijs met het idee om restwarmte te gebruiken voor de versnelling van osmose bij de generatie van Blue Energy. De Best-Practice Award gaat naar Hugo Kooymans met zijn inzending voor zorgvuldige uitwerking van een vergaande integratie van datacenters in de leefomgeving door middel van een buiten hotspring.

Prijsuitreiking

De officiële prijsuitreiking zal plaats vinden tijdens de het Datacenter Tech College & Carrièrebeurs op 9 mei bij datacenter BIT in Ede. Tijdens dit event kunnen studenten kennis maken met een carrière in de datacenter industrie, een rondleiding krijgen door het BIT datacenter en de mogelijkheid om te netwerken met eventuele toekomstige werkgevers.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!