Wouter Hoeffnagel - 18 juni 2019

Ren Zhengfei: 'Sancties VS raken Huawei harder dan verwacht'

De Amerikaanse sancties hebben Huawei harder geraakt dan verwacht. Het bedrijf heeft zijn verwachtingen voor dit jaar met 30 miljard dollar verlaagd.

Dit heeft Ren Zhengfei, CEO en oprichter van Huawei, bekend gemaakt op een vergadering op het hoofdkantoor van Huawei in het Chinese Shenzhen, meldt Reuters. Huawei werd in mei door de Verenigde Staten op de Entity List geplaatst. Dit is een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven. De stap was volgens de Amerikanen nodig met het oog op de nationale veiligheid van de VS; de Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei westerse doelen kan bespioneren. Huawei ontkent dit.

Het is voor het eerst dat Huawei de impact van de Amerikaanse sancties in cijfers uitdrukt. Opvallend is dat Huawei enkele weken geleden nog benadrukte dat Huawei technologische in belangrijke mate onafhankelijk is en de impact van de Amerikaanse sancties hierdoor beperkt is.

Vasthoudendheid

Zhengfei stelt niet verwacht te hebben dat de vasthoudendheid van de VS om het bedrijf te 'kraken' dusdanig 'sterk en nadrukkelijk' is. "We hadden niet verwacht dat zij ons op zoveel aspecten zouden aanvallen", aldus de Huawei-oprichter. "We kunnen geen componenten geleverd krijgen, deelnemen aan veel internationale organisaties, nauw samenwerking met veel universiteiten, kunnen niets dat Amerikaanse componenten bevat gebruiken en zelfs geen verbinding maken met netwerken die gebruik maken van deze componenten."

Huawei maakt eerder nog bekend dit jaar naar verwachting een omzet van 125 tot 130 miljard dollar te draaien. Het bedrijf verlaagt deze voorspelling en verwacht in 2019 ongeveer 100 miljard dollar te realiseren. Dit is iets minder dan vorig jaar, toen Huawei een omzet van 104 miljard dollar realiseerde.

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!