Wouter Hoeffnagel - 19 september 2019

'Quantumcomputing kan tot enorme vooruitgang leiden'

'Quantumcomputing kan tot enorme vooruitgang leiden' image

Quantumcomputers zijn in staat rekenprocessen die jaren duren terug te brengen tot uren of minuten, en problemen op te lossen waar zelfs de meest geavanceerde conventionele computers hun grenzen bereiken. Quantumcomputing heeft de potentie enorme vooruitgang mogelijk te maken, met name op het gebied van zelflerende systemen, kunstmatige intelligentie en big data.

Dit blijkt uit onderzoek van Reply, gespecialiseerd in het ontwerp en de implementatie van oplossingen die zijn gebaseerd op nieuwe communicatiekanalen en digitale media. Het onderzoek uitgevoerd met het trendplatform SONAR en laat zien hoever de ontwikkeling van quantumcomputing is gevorderd. Het doel van het onderzoek was na te gaan hoeveel rekenkracht uit het gebruik van quantumcomputers op dit moment wordt gebruikt in een commerciële omgeving.

De artikelen die worden geanalyseerd op het trendplatform SONAR, en de toename van het aantal octrooiaanvragen op dit gebied, laten zien hoe systemen aangedreven door quantumcomputing kansen biedt op uiteenlopende vlakken, variërend van computerwetenschap tot cyberbeveiliging en van financiële diensten tot logistiek.

Computerwetenschap

De trend in de richting van quantumcomputers binnen de computerwetenschap heeft zich gestaag versneld sinds 2013. Analisten van Morgan Stanley voorspellen dat de markt voor high-end quantumcomputers in 2025 vrijwel zal zijn verdubbeld en een omvang zal bereiken van tien miljard dollar per jaar. De ontwikkeling van quantumcomputers is in een stroomversnelling geraakt, met name sinds technologiereuzen hebben geïnvesteerd in en zich hebben toegelegd op de technologie. Met name aankondigingen en marktlanceringen van IBM zijn positief ontvangen in de media, meldt Reply.

Het potentieel van quantumcomputers is veel hoger dan de prestaties van de huidige systemen en opent zodoende de weg naar een nieuw kennistijdperk. Hoewel dit een interessant vooruitzicht is, kan quantumcomputing ook een aanzienlijke bedreiging vormen voor de cyberveiligheid. Dit betekent dat de bescherming van commerciële transacties en gegevensoverdracht in sommige gevallen een geheel nieuwe opzet vergt.

Quantumcyberbeveiliging beantwoordt deze uitdaging met beveiligingsmaatregelen zoals quantumsleuteldistributie, quantumveilige algoritmen en zogeheten quantumtoevalsgeneratoren. Reply stelt dat geen enkele overheidsinstelling of onderneming kan weglopen voor de ontwikkeling van 'quantumveilige' oplossingen. China vervult een voortrekkersrol met initiatieven als de Micius-satelliet met quantumfunctionaliteit en de oprichting van een nationale netwerkinfrastructuur.

Financiële diensten

Veel financiële dienstverleners erkennen het potentieel van quantumcomputing en het vermogen ervan om nieuwe toepassingsopties mogelijk te maken, van portfolio-optimalisatie tot fraudedetectie en van nieuwe betaalsystemen tot flitshandel. De investeringen zijn de laatste jaren gestaag gegroeid: grote ondernemingen als Goldman Sachs, RBS en Citigroup hebben quantumcomputing al omarmd en werven op dit moment talent om de concurrentie een stap voor te blijven.

Ook sommige bedrijven in de logistiek- en transportsector doen hun voordeel met quantumcomputing. Dit blijkt onder meer uit de bekendmaking van Daimler en Honda aan het begin van 2018 waarin de intentie werd uitgesproken om quantumcomputers van IBM aan te schaffen, en uit de groei van de investeringen van veel lucht- en ruimtevaartbedrijven in onderzoek naar de rol van quantumcomputing. Volkswagen heeft in januari 2019 bekendgemaakt quantumcomputing in te zetten voor verkeersmanagement.

'De race is begonnen'

Filippo Rizzante, CTO van Reply, merkt op over het nieuwe trendrapport: “We zullen veel innovaties zien in de informatietechnologie die zijn geïnspireerd door quantumcomputers. De race voor bedrijven om algoritmen voor quantumcomputing te ontwikkelen voor het oplossen van problemen die voorheen als onoverkomelijk werden beschouwd, is begonnen. Quantumcomputing betekent het einde van de bestaande encryptiebenaderingen en zal leiden tot een ongekende opkomst van kunstmatige intelligentie.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SLTN Vierkant
Comstor BW en BN 5 dec tm 17 dec 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!