Wouter Hoeffnagel - 24 november 2019

Gebruik moderne technologie in bouw van steden en gebouwen groeit snel

Gebruik moderne technologie in bouw van steden en gebouwen groeit snel image

Het gebruik van moderne technologie in de bouw groeit snel. Zo worden digital twins inzet om simulaties uit te voeren, onder meer via het Bouw Informatie Model (BIM). Dit model geeft op basis van het digitale ontwerp van de architect inzicht in bouwspecificaties, wat helpt efficiënter te bouwen.

Het gebruik van moderne technologie in de bouw stond centraal op het Smart City Expo World Congress in Barcelona, waarvan ABN AMRO Insights verslag doet. ABN AMRO wijst op de vele toepassingen van digital twins. Zo kunnen digitale tweelingen worden gemaakt van industriële machines of LED-lampen, maar ook van een volledig gebouw, een infrastructuur of zelfs een stad.

Van commerciële doelen tot participatie verhogen

In de Verenigde Staten wordt de technologie vooral ingezet voor commerciële doeleinden. China zet een digital twin van een stad in om in kaart te brengen of burgers geen wetten overtreden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maakte op het congres bekend een digital twin te willen inzetten om de participatie van burgers bij de ontwikkeling van steden.

ABN AMRO Insights wijst echter ook op een aantal hobbels die moeten worden genomen vooral digital twins breed worden toegepast. Naast onzekerheid over het verdienmodel en de toekomstbestendigheid van de technologie gaat het met name om veiligheid en gebruiksgemak. Bij veiligheid wordt vooral gekeken naar software en sensoren die een digital twin veilig maken. Wat betreft gebruiksgemak is het noodzakelijk dat gebruikers de technologie begrijpen om weerstand te voorkomen.

Het volledige verslag van ABN AMRO Insights is hier te vinden.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!