Redactie - 20 december 2019

i3D.net is klaar voor de toekomst met MX10008 core-routers van Juniper Networks

i3D.net is klaar voor de toekomst met MX10008 core-routers van Juniper Networks image

i3D.net is een Nederlandse managed hostingprovider, gespecialiseerd in het hosten van online games. De organisatie bedient meer dan 31.000 klanten en host duizenden servers in meer dan 35 datacenters wereldwijd. i3D.net, sinds 2018 onderdeel van Ubisoft, bedient een breed scala van game-publishers, game-ontwikkelaars, IT serviceproviders, hostingproviders en enterprise-klanten. Deze organisaties hebben naast solide hosting via dedicated servers behoefte aan veilige en flexibele netwerken die hoge prestaties leveren. Enerzijds om gebruikers van een zo snel mogelijke verbinding te voorzien, anderzijds om snel extra capaciteit bij te schakelen voor pieken in het gebruik.

Van publiek naar hybride
Stefan Ideler, CTO bij i3D.net, legt uit dat game-ontwikkelaars en -uitgevers de afgelopen jaren massaal op de publieke cloud hebben ingezet. Nu zien ze dat de meeste bedrijven daarvan terugkomen en kiezen voor een hybride model. “Organisaties komen erachter dat het prijzig is om alle capaciteit in de cloud te draaien. Je betaalt immers voor de flexibiliteit die je krijgt. Daarnaast hangen er risico’s aan een lock-in bij één cloudprovider. Indien een game een onverwachte piek heeft, kunnen game-aanbieders voor nare verrassingen komen te staan: de cloud is ‘uitverkocht’. Of erger nog, uit de lucht. Bovendien is de publieke cloud ontwikkeld voor generieke applicaties waardoor specifieke, op UDP-gebaseerde, applicatieaanvallen lastig af te handelen zijn”.

“Nu zien we dat uitgevers de basiscapaciteit, de capaciteit die ze altijd nodig hebben, weer in hun eigen datacenter willen hebben draaien. Zo nemen ze de controle terug over het netwerk, de servers en de spelervaring van het grootste gedeelte van hun capaciteit”, vult Edwin Verwoerd, VP of Engineering bij i3D.net, aan. “Door meerdere clouds te integreren in ons platform, bouwen we een multicloud-omgeving. Op deze manier kunnen we eenvoudig workloads verplaatsen om zo pieken op te vangen. Zo kunnen we garanderen dat de gamer altijd kan blijven spelen.”

Groter, beter, sneller
De bandbreedte bij consumenten neemt nog steeds toe. Volgens i3D.net betreft dat niet alleen de vaste internetaansluiting, maar met 5G in het vooruitzicht ook het mobiele internetverkeer. “Het gevolg is dat ontwikkelaars en uitgevers de bandbreedte die steeds groter wordt bij de eindgebruiker, ook daadwerkelijk willen benutten”, vertelt Ideler. i3D.net verwacht dat de interactie binnen games, virtual reality en cloud-game-streaming toeneemt, wat voor de hostingpartij voor de nodige uitdagingen zorgt. “Wij moeten niet alleen zorgen voor een zo laag mogelijke latency, maar er ook op toe zien dat het volume toereikend is voor de nieuwe games die worden ontwikkeld.”

Naast game-ontwikkelaars en -uitgevers, bedient i3D.net ook enterprises, al dan niet gerelateerd aan de gaming-industrie. “Denk aan VoIP-diensten die veel gamers als gebruikers hebben, maar ook ander bedrijven die een lage latency vereisen, veel bandbreedte nodig hebben, of op veel locaties zitten. Daar zien we dezelfde trend: de eindgebruiker heeft meer bandbreedte tot zijn beschikking, dus de diensten die enterprises ontwikkelen worden interactiever, vragen meer van het netwerk en worden in meer landen uitgerold. Tussen verschillende locaties wordt meer gecommuniceerd, gesynchroniseerd en meer data verstookt. Terwijl de eindgebruiker vereist dat de verbinding altijd optimaal is,” legt Verwoerd uit.

“Doordat bedrijven groeien, vragen ze steeds meer van het netwerk. Om ons te kunnen onderscheiden van generieke cloudproviders, moeten we ze de optimale latency kunnen bieden over de gehele lijn, dus tot aan de eindgebruiker. Onze klanten verwachten dat we snel leveren en daarom moeten we sterk automatiseren”, aldus Ideler.

Meer mogelijkheden en capaciteit
De oude core-routers van i3D.net konden niet voldoen aan deze vereisten en waren toe aan vernieuwing. Doordat de routingtabel alsmaar blijft groeien, liep de hosting-provider tegen issues aan. Bovendien bood de oude apparatuur niet genoeg bandbreedte. “We zijn op zoek gegaan naar een core-router waarmee we op grote schaal 100Gbit-, en in de toekomst 400Gbit-verbindingen kunnen realiseren. Daarnaast hebben efficiënt stroomverbruik, minder rackruimte en automatiseringsmogelijkheden een belangrijke rol gespeeld in ons keuzeproces”, zegt Verwoerd. “Het MX10008 Universal Routing Platform van Juniper Networks voldoet aan al onze vereisten.”

“De meeste routers op de markt maken gebruik van side-to-side-koeling. De Juniper Networks MX10008 biedt front-to-back-koeling, wat in een datacenter veel efficiënter is. Een ander voordeel is dat de nieuwe routers maar 13U hoog zijn, wat ons rackruimte bespaart. Bovendien verbruiken deze routers veel minder stroom dan de vorige apparaten. Als we puur naar onze energierekening kijken, hebben we de MX10008 al binnen een paar jaar terugverdiend. Naast de besparing op kosten en ruimte, bieden de routers van Juniper meer automatiseringsmogelijkheden. Door de verschillende API’s en scripting-mogelijkheden die Juniper biedt, is het nu eenvoudiger om te automatiseren. Op de oude apparatuur werd nog steeds gebruik gemaakt van CLI. Nu is het mogelijk om direct nieuwe configuraties uit te rollen met bijvoorbeeld Ansible. Doordat het met de Juniper routers makkelijk is om te automatiseren, kunnen we nu sneller diensten opleveren aan onze klanten.

“Het is heel fijn dat de uitrol van nieuwe switches, routers, of verbindingen bijna volledig geautomatiseerd is. Een paar knoppen indrukken en het is geregeld. Daardoor kunnen we verbindingen een stuk sneller opleveren en is de foutgevoeligheid, door het gebruik van standaardconfiguratie, enorm gedaald. De kwaliteit die wij kunnen bieden is daardoor nog hoger en consistenter. Daarmee heeft de eindgebruiker een betere ervaring.”

Daarnaast levert de nieuwe core-router met 24 keer 100Gbit-poorten veel meer capaciteit. Met 400Gbit in het vooruitzicht, waar we de MX10008 ook voor kunnen inzetten, zitten we voorlopig goed met deze apparatuur. We kunnen nu groeien, hebben meer bandbreedte en een lagere latency. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

Eenvoud: een vendor, een platform
Een ander voordeel van werken met Juniper Networks is volgens i3D.net dat de certificeringstrainingen van toepassing zijn op het hele Juniper Networks-portfolio. “Theoretische kennis kan worden toegepast op verschillende apparaten, want het draait allemaal op JunOS. Voorheen werkten we met vier à vijf verschillende vendoren van firewalls, switches en routers, allemaal met andere CLIs, automatiseringsmethodes en benodigde certificeringen. Dat hebben we nu teruggebracht naar één vendor. Het is duidelijk, meer waardevast en het kost uiteindelijk minder omdat we nog maar voor een vendor hoeven te certificeren. Daar hebben we als organisatie veel voordelen uitgehaald”, aldus Ideler.

Ideler geeft aan niet bang te zijn voor een vendor lock-in. “Omdat Juniper Networks met open standaarden werkt, zijn de oplossingen die we bouwen op Juniper indien nodig eenvoudig te migreren naar oplossingen van andere vendoren. Wij geven de voorkeur aan een transparante en eerlijke relatie met de vendor die de kritische infrastructuur levert. Doordat we niet meer met vier à vijf vendoren werken, zijn we veel minder tijd kwijt met trouble-shooting. Het is namelijk een tweerichtingsrelatie. We voelen ons geholpen en gehoord door hen.”

“Bovendien kunnen al onze medewerkers nu met Juniper werken, waardoor eventuele bugs sneller worden opgespoord. Omdat het één ecosysteem betreft en onze medewerkers met alle apparaten overweg kunnen, kunnen we onze klanten veel beter bedienen. Met Juniper Networks bouwen we samen aan oplossingen die zorgen voor een kwaliteitsverhoging voor onze klanten.”

Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=xOc6PC2RY5I

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!