Wouter Hoeffnagel - 23 december 2019

Europese advocaat-generaal: Contracten voor datauitwisseling met VS zijn geldig

De contracten die worden gebruikt voor de uitwisseling van data van Europese burgers met de Verenigde Staten zijn geldig. Dit adviseert Henrik Saugmandsgaard Oe, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.

De zaak draait om de wijze waarop Facebook data deelt met de Verenigde Staten, iets waartegen de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems zich verzet. Schrems stelt dat de privacy van Europeanen hierbij onvoldoende is gewaarborgd, onder meer door activiteiten van Amerikaanse inlichtingendiensten. De advocaat-generaal is door het Europese Hof van Justitie in de zaak om advies gevraagd.

'Contracten zijn geldig'

Advocaat-generaal Henrik Saugmandsgaard Oe van het Europese Hof van Justitie oordeelt dat de contracten die voor deze datauitwisseling gebruikt worden geldig zijn. Wel stelt de advocaat-generaal dat privacytoezichthouders dergelijke dataoverdrachten moeten verbieden indien de wetten van landen die de data ontvangen conflicteren met de eisen die de overeenkomsten aan databescherming stellen.

Het advies is niet bindend. Over het algemeen worden adviezen van de advocaat-generaal echter door het Europees Hof van Justitie overgenomen. De rechtbank oordeelt in de komende maanden over de zaak.

Basisbescherming

In een reactie tegenover Reuters zegt Schrems over het algemeen gelukkig te zijn met de uitspraak. "Iedereen kan nog steeds noodzakelijke datastromen naar de VS hebben, bijvoorbeeld voor het versturen van e-mails of het boeken van een hotel in de VS", alus Schrems. "Sommige Europese bedrijven kunnen mogelijk echter niet meer bepaalde Amerikaanse providers gebruiken voor outsourcing, aangezien Amerikaanse surveillancewetten vereisen dat deze bedrijven data delen met de National Security Agency (NSA)."

Schrems voegt toe: "Het is aan de VS om een basisbescherming voor de privacy van buitenlanders te verzorgen. Anders vertrouwt niemand Amerikaanse bedrijven nog met hun data."

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!