Witold Kepinski - 25 januari 2020

Pablo Cesar ontvangt Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2020

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2020 gaat naar Pablo Cesar. De associate professor aan de Technische Universiteit Delft, en de groepsleider Distributive and Interactive Systems bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar het modelleren en besturen van complexe collecties media-objecten (een samenstelling van realtime media en sensorgegevens beschreven in tijd en ruimte). Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden, dat vrij ingezet mag worden door de winnaar, ter versterking van zijn onderzoek.

Voor de ICT Prijs 2020 waren 4 kandidaten voorgedragen. De jury was onder de indruk van de kwaliteit en uiteenlopende aard van de inzendingen. Uit de kandidaten selecteerde de jury – bestaande uit Emile Aarts (Tilburg School of Economics and Management), Kees Schouwhamer Immink (Universiteit Essen-Duisburg/ Turing Machines B.V. Rotterdam) en Peter de With (Technische Universiteit Eindhoven) – Pablo Cesar als een waardige ontvanger van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2020. De jury roemt Cesar om zijn indrukwekkende wetenschappelijke prestaties, en zijn vermogen om op een begrijpelijke manier te communiceren over zijn onderzoek. Zie het filmpje hieronder als voorbeeld. Hij bereikt en enthousiasmeert daarmee een brede doelgroep van niet-ingewijden.

De prestigieuze Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. Vorig jaar werd de prijs eveneens uitgereikt aan een wetenschapper van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatie. Toen was Elmar Eisemann de gelukkige. Eisemann richt zich voornamelijk op de correcte en zo scherp mogelijke weergave van visualisaties door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van moderne grafische hardware. De toekenning van de prijs vindt maximaal 15 jaar na hun promotie plaats (ten tijde van het besluit). De prijs wordt beschikbaar gesteld door het ICT-onderzoek platform Nederland (IPN), in samenwerking met NWO, via de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen. Naast het eerder genoemde prijzengeld dat beschikbaar wordt gesteld aan de winnaar zal Cesar, samen met NWO, een video opnemen met een uitleg van het bekroonde werk en het belang ervan ter verspreiding op middelbare scholen, universiteiten en andere kennisinstellingen.

Tijdens ICT.OPEN 2020, dat plaatsvindt op 17 en 18 maart 2020 in Groningen, neemt Cesar zijn prijs in ontvangst.

Eerdere winnaars van de Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek zijn:

Prof. dr. Bettina Speckmann – Technische Universiteit Eindhoven(2011)
Dr. Cees Snoek – Universiteit van Amsterdam (2012)
Prof. dr. Marieke Huisman – Universiteit van Twente (2013)
Dr. Birna van Riemsdijk – Technische Universiteit Delft (2015)
Prof. dr. Alexandru Iosup – Technische Universiteit Delft / Vrije Universiteit Amsterdam (2016)
Dr. Peter Schwabe – Universiteit Nijmegen (2017)
Prof. dr. Joost Batenburg – CWI / Universiteit Leiden (2018)
Prof. Dr. Elmar Eisemann – TU Delft (2019)

Over Pablo Cesar

Pablo Cesar (1976), groepsleider Distributive and Interactive Systems (DIS) bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en associate professor aan de Technische Universiteit Delft (Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica, afdeling Intelligent Systems), doet onderzoek naar het modelleren en besturen van collecties complexe media-objecten (een samenstelling van realtime media en sensorgegevens beschreven in tijd en ruimte). In zijn onderzoek richt Cesar zich in het bijzonder op fundamentele problemen in de interactie tussen mensen en technologie, en hoe deze interactie gemodelleerd kan worden. Cesar onderscheidt zich in zijn onderzoek doordat zijn experimenten niet een laboratoriumsetting worden uitgevoerd, maar in een realistische context.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!