Redactie - 07 februari 2020

VMware: HCI en Kubernetes zetten de toon

VMware: HCI en Kubernetes zetten de toon image

Het is wat opvallend dat VMware, de organisatie achter virtuele machines het roer bijstelt in de richting van twee belangrijke trends in de markt. Toch was het John Gilmartin (foto) GM/SVP HCI die ons op het VMware hoofdkantoor in PARC de tijding bracht.

HCI (Hyper Converged Infrastructuur) is een zeer gebruikersvriendelijke (agile) infrastructuur die in de markt een grote trend zet. Gekeken naar de marktontwikkelingen claimt VMware dat de traditionele IT-oplossingen tot 13% aan populariteit verliezen, HCI juist met 50% groeit en converged infrastructuur met 5% daling iets aan marktaandeel verliest. De oorzaak lijkt evident: HCI is een andere managementstructuur voor de IT-omgeving die in de smaak valt. CIO’s omarmen hem door de voorspelbaarheid van investeringen en de operationele kosten. Naar schatting dalen de TCO-kosten met ruim 60% en neemt de ROI tot zo’n 250% toe. In tijden dat optimaliseringen aan de orde zijn, bijzonder interessante cijfers.

Waar zit de winst in het concept, de migratie van applicaties tussen domeinen is gegarandeerd en het allerbelangrijkste is de snelheid waarmee de omgeving schaalt. De tijd die voor provisioning nodig is daalt van dagen naar minuten. Daarmee wordt het motto: software en customisatie zorgen voor innovatie en disruptie. Het geprefereerde container platform bij VMware is Kubernetes, het wordt steeds vaker de toplaag van de IT-infrastrictuur. :VMware zorgt binnen de configuratie voor de sheduling en orchestration. Het enthousiasme voor Kubernetes is zo groot dat men claimt op weg te zijn naar de toppositie bij het creëren van bijdragen aan het open source project. Overal waar nu vSphere is, is Kubernetes mogelijk en VMware Tanzu Mission Control is het mechanisme om alle Kubernetes clusters te beheren", aldus Gilmartin.

Als afsluiter geeft Gilmartin ons mee: “Het standaardiseren van rails plaveide de weg voor public transport over de hele wereld. Nu moeten Kubernetes en cloud hetzelfde doen voor de IT-industrie. De storage in de Kubernetes omgeving wordt gerealiseerd met MinIO object storage. Daarmee bewijst MinIO (een startup die we al vaker voorgesteld hebben) wederom dat men met de open source object storage steeds meer grote spelers aan zich weet te binden.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!