Redactie - 01 april 2020

Cloud Data Management bepaalt succes bedrijf

Cloud Data Management bepaalt succes bedrijf image

Back-ups van data op virtual machines, dat was de aanvankelijke drijfveer van Veeam om zijn klanten te helpen. “Maar dat is nu nog maar slechts een deel van de oplossingen die wij bieden”, zegt Ronald Ooms, Vice President North East EMEA at Veeam Software. “Want tegenwoordig draait alles om cloud data management. Met portability als belangrijkste aspect; het veilig kunnen verplaatsen van data naar een locatie naar keuze.”

Data kunnen zich binnen gedistribueerde systemen overal bevinden. In het eigen datacentrum, in de public cloud, in de private cloud, op de edge, op mobiele apparatuur. Je verliest al snel het overzicht. Met alle risico’s van dien. Het grootste risico is nog wel dat je niet meer weet hoe je een back-up moet maken van de gegevens. Voor een bedrijf is het eigenlijk niet van belang om te weten waar de data zijn, maar het moet wel weten dat de gegevens snel en volledig weer beschikbaar zijn als de nood aan de man is. “Dat is onze toegevoegde waarde”, gaat Ooms verder. “Organisaties zoeken steeds naar de meest kostenefficiënte methode om data op te slaan en te verwerken. Je ziet steeds meer dat zij zich afvragen wat nou het beste waar draait. Efficiëntie geeft daarbij de doorslag, waarbij kosten en beschikbaarheid de hoofdrol spelen. Maar dat betekent wel dat de data verspreid raken over meerdere platformen. Dan heb je echt goeie middelen nodig om dit geautomatiseerd in kaart te brengen en te zorgen voor back-ups.

Marktleiders

Veeam is begonnen met producten te ontwikkelen voor data in een Vmware-omgeving. “Wij zijn een marktvolger”, zegt Ooms. “Inmiddels hebben we natuurlijk ook producten voor Hyper-V en de Nutanix Acropolis Hypervisor. We doen dat met al onze producten: we beginnen bij de marktleiders en breiden dat dan gestaag uit. Dit doen we met virtuele omgevingen, met applicaties, met de besturingssystemen Windows, Unix en Linux, met SaaS (specifiek gaat het dan over Office 365, en natuurlijk met de cloudomgevingen.”
Zo is Veeam begonnen met AWS, gevolgd door Azure en IBM Cloud. “In dit opzicht bedienen we steeds eerst het gros van onze klanten.”

Verjaardagsfeestje

Cloud data management is een speerpunt voor Veeam. Volgens Ooms leven er verkeerde denkbeelden over de cloud. “Je hoort het bijvoorbeeld op verjaardagsfeestjes. Dan praat je met iemand over het belang van back-ups en dan hoor je vaak: oh, dat is allemaal goed geregeld hoor: ik zit in de cloud! Mensen denken echt dat ze geen omkijken meer hebben naar hun gegevens als die in een cloud zijn opgeslagen. Dat is een hardnekkige mythe. De cloud is niet veilig; ook al heeft het die perceptie. We komen dat ook wel binnen het bedrijfsleven tegen; wat dat betreft hebben onze partners hun handen vol om goede voorlichting te geven. Bedrijven als Microsoft en Amazon zorgen wel voor een veilige omgeving, maar zorgen niet standaard voor back-up and recovery.” Want het zijn de partners, zo benadrukt Ooms, die goed kunnen inschatten waaraan hun klanten behoefte hebben. “Zij kennen de omgeving van hun klanten, hun bedrijfsprocessen. Zij weten het best hoe onze oplossingen waarde kunnen toevoegen.”

Tijdens Veeam bijeenkomsten met partners blijkt steeds dat zij enthousiast zijn over de samenwerking met de leverancier. “Dat komt in eerste instantie door onze producten”, verklaart Ooms. “Want daarmee kunnen zij hun klanten goed bedienen. En verder zitten wij niet aan hun broodwinning, wij zitten niet tussen partner en klant.”

Onderzoek

Veeam heeft onderzoek laten doen onder 1.575 senior managers en IT-beleidsmakers wereldwijd om hun huidige aanpak van gegevensbeveiliging en gegevensbeheer in kaart te brengen en om na te gaan welke rol zij daarvoor zien in de toekomstige digitale transformatie. Bijna driekwart (73 procent) van de bedrijven geeft aan nog steeds niet in staat te zijn om de door klanten vereiste ononderbroken toegang tot applicaties en gegevens te bieden. Dat is maar nauwelijks lager dan de 82 procent in het Veeam-rapport van 2017. Ooms noemt de resultaten zorgwekkend. “Vooral als je bedenkt dat de bedrijfsresultaten in toenemende mate afhankelijk zijn van hun digitale infrastructuur. Gelukkig begrijpen managers het belang van een goede en veilige data-infrastructuur en beheer van hun data. Zij onderkennen het nut van wat wij noemen: cloud data management. Bedrijven die gegevensbeheer op de meest intelligente manier inzetten, hebben vier aspecten gemeen: de cloud (of hybride cloud), vertrouwen, competenties en cultuur. Door deze aspecten te optimaliseren kunnen bedrijven de waarde van hun digitale investeringen optimaal benutten - met betere resultaten als beloning.”

Nog een paar resultaten van het onderzoek: 44 procent van de respondenten geeft aan dat initiatieven voor geavanceerder gegevensbeheer essentieel zijn voor het succes van hun organisatie in de komende twee jaar. Productiviteit (80 procent), stabiliteit (66 procent) en prognoses (49 procent) worden door de meeste respondenten genoemd als de voordelen van adequaat gegevensbeheer. Organisaties verwachten dat wereldwijd gemiddeld 124 miljoen dollar (per bedrijf)  aan extra omzet wordt gegenereerd met Intelligent Data Management.

Koploper

Wat heeft Veeam dan te bieden op dit vlak? Zonder schroom stelt Ooms dat de onderneming wereldwijd koploper is op het gebied van cloud data management. Ooms geeft aan dat IT-managers SLA’s afsluiten met cloudleveranciers om hun medewerkers onafgebroken toegang te kunnen verlenen tot hun data. “Maar dan zie je dat bijna veertig procent van hen eraan twijfelt of de leveranciers wel in staat zijn om die SLA’s na te komen.”

Met de oplossingen van Veeam kunnen de organisaties de stap zetten van tactische gegevensbeveiliging naar meer strategisch gegevensbeheer. Ooms vertelt dat zijn bedrijf een aantal stappen heeft geformuleerd die helpt om tot intelligent cloud data management te komen. Kernwoorden zijn back-up, inzicht, activering, orkestratie en automatisering. “Onze partners nemen die stappen door met hun klant en samen komen we dan tot een structuur die hun gegevens en toepassingen optimaal beschermen, hoe verspreid zij ook zijn over de verschillende platformen.”

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!