Redactie - 01 april 2020

Programma helpt inkopers om gevaarlijk elektronisch afval te bestrijden

Programma helpt inkopers om gevaarlijk elektronisch afval te bestrijden image

Jaarlijks worden duizenden tonnen giftig elektronisch afval (e-waste) illegaal gedumpt in kwetsbare regio's. Een nieuwe toevoeging aan de certificering “TCO Certified Edge” biedt inkopers een mogelijkheid bij te dragen aan een oplossing. Door te kiezen voor gecertificeerde IT-producten, kunnen inkopers ervoor zorgen dat hun aanschaf afval-vrij wordt, door een gelijkwaardige hoeveelheid e-waste op een veilige manier te laten inzamelen en recyclen.

E-waste is een enorm probleem voor de gezondheid en het milieu. Wanneer het op een onverantwoorde manier wordt verwerkt, kunnen gevaarlijke stoffen in het milieu vrijkomen - en daarmee in ons voedsel en drinken terechtkomen, aldus TCO Development.

TCO Development, de organisatie achter de wereldwijde duurzaamheidscertificering “TCO Certified, geeft inkopers nu de mogelijkheid hun bijdrage aan e-waste te verminderen. Wanneer ze een IT-product kopen dat is gecertificeerd volgens het ‘TCO Certified Edge-criterium E-waste Compensated’, wordt ter compensatie van die aanschaf dezelfde hoeveelheid e-waste ingezameld in een (ontwikkelings-) land zonder veilig recyclingsysteem. Het milieu wordt zo beschermd tegen gevaarlijke stoffen en met inachtneming van sociale normen worden lokaal eerlijke banen gecreëerd. De ingezamelde e-waste wordt vervolgens afgevoerd voor recycling naar een recyclingfabriek welke voldoet aan strikte milieucriteria.

"Met TCO Certified Edge, E-waste Compensated willen we inkopers en de IT-industrie een krachtig middel bieden om e-waste te bestrijden", zegt Andreas Rehn, Development Manager, bij TCO Development.

Closing the Loop, een aanbieder van circulaire diensten, is de eerste e-waste inzamelaar die voldoet aan de criteria van TCO Certified Edge, E-waste Compensated. Het bedrijf is zodoende de eerste dat e-waste compensatie in de praktijk mogelijk kan maken. “E-waste wordt vaak gezien als een probleem, maar biedt ook zeker kansen voor praktische, duurzame inkoop. Door e-waste op een verantwoorde manier te recyclen kunnen de teruggewonnen waardevolle materialen een tweede leven krijgen. Hierdoor blijven deze materialen in de productieketen van de circulaire economie ”, zegt Joost de Kluijver , oprichter van Closing the Loop.

TCO Certified Edge is een aanvulling op TCO Certified. Het nieuwe criterium “E-waste compensated” wordt gelanceerd op 31 maart. Vanaf die datum kunnen organisaties het criterium gebruiken bij hun IT-inkoop.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!