Wouter Hoeffnagel - 19 april 2020

Een op de drie Nederlandse IT-managers kiest multicloud-aanpak

Hoewel de huidige adoptiegraad onder de 20% ligt, groeit de belangstelling voor multicloud extreem snel in Nederland. Bijna 30% van de respondenten ziet de invoering van een multicloud-aanpak als een prioriteit voor 2020. Vorig jaar was dat nog maar 3%.

Dit blijkt uit onderzoek naar de inzichten van IT-besluitvormers wereldwijd over de grootste tech-trends van Equinix, aanbieder van datacenters en interconnectie. De resultaten laten zien dat bedrijven forse ambities uitspreken rondom de adoptie van multicloud. Wereldwijd zegt bijna de helft (45%) van de ondervraagde IT-beslissers plannen te hebben om over te stappen op een multicloud-strategie. De adoptiegraad ligt echter nog steeds op minder dan 20%, zowel in Nederland als in de rest van de wereld.

De resultaten van het onderzoek - waar bijna 2500 deelnemers uit 23 landen in Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië-Pacific op reageerden - laten zien dat bedrijven zich al aan het voorbereiden zijn op een meer verbonden wereld, vooruitlopend op de veranderingen die door COVID-19 in gang zijn gezet.

Migratie ondanks vermeende risico's

Bijna driekwart (71%) van de respondenten wereldwijd geeft aan van plan te zijn meer van hun IT-functies naar de cloud te verplaatsen. Tweederde (66%) van de respondenten is van plan dit zelfs binnen de komende twaalf maanden te doen. Dit is opvallend, want bijna de helft van de respondenten ziet de vermeende risico's van cybersecurity rondom cloudadoptie als een bedreiging voor hun business.

De ondervraagde IT-besluitvormers in Nederland hechten aanzienlijk meer belang (34% gaf aan dat het een prioriteit was) aan het verplaatsen van hun IT-infrastructuur naar een datacenter van een derde partij dan een jaar geleden, toen het percentage nog onder de 3% lag. Ondertussen geeft één op de twee IT-leiders wereldwijd aan dat ze prioriteit geven aan het verplaatsen van hun infrastructuur naar de digital edge. Hier worden digitale bedrijfsecosystemen aan elkaar gekoppeld om in realtime te kunnen communiceren, als onderdeel van een overkoepelende IT-strategie.

Hybrid multicloud-strategie

Een cloudstrategie die veelal overwogen wordt door IT-beslissers is een multicloud-aanpak waarbij één enkel bedrijf verschillende cloudaanbieders gebruikt voor verschillende functies. Dit is een trend die het onderzoek bevestigt. De verschuiving naar een multicloud-aanpak zal belangrijke gevolgen hebben voor de cloudindustrie, aangezien bedrijven hun business zo verspreiden over meerdere aanbieders.

Hoewel er duidelijk een strategische verschuiving gaande is, is multicloud momenteel echter eerder de uitzondering dan de regel. Minder dan één op de vijf (17%) IT-beslissers zegt dat hun bedrijf zich momenteel over meerdere clouds verspreidt. Hybride cloud implementaties - waarbij bedrijven gebruik maken van een combinatie van één of meer publieke cloud-aanbieders met een privé-cloud platform of IT-infrastructuur - zijn op dit moment nog het meest gebruikelijk. Zo hanteert 34% van de IT-beslissers wereldwijd op dit moment een hybride cloudstrategie.

Michiel Eielts (foto), Managing Director, Benelux, Equinix: "We weten dat een wereldwijde verschuiving naar hybride multicloud-implementaties al geruime tijd voor de uitbraak van COVID-19 aan de gang was, omdat bedrijven een concurrentievoordeel willen behalen door middel van schaalbare oplossingen die toegankelijk zijn vanuit diverse locaties. De resultaten van dit onderzoek laten echter zien dat er een kloof blijft bestaan tussen de ambities van bedrijven en de implementatie van cloudadoptie. Het wordt zeker interessant om te zien hoe dit ontwikkelt en versnelt, gelet op de huidige digitale eisen.

Op weg naar de edge

Om tegemoet te komen aan de snelle invoering van hybride multicloud-oplossingen, nam Equinix onlangs bare metal cloud aanbieder Packet over. Packet, in combinatie met Equinix’ vlaggenschip Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX Fabric), maakt mogelijk hybride multicloud-strategieën met elkaar te verbinden. Dit via een gedistribueerde infrastructuur en digitale ecosystemen wereldwijd. Zo kunnen bedrijven het publieke internet omzeilen, cybersecurity risico’s vermijden en veilig de overstap maken naar de digital edge.

De implementatie van een interconnectief netwerk- en cloudhubs aan de digital edge vereenvoudigt zo de complexiteit van hybride IT. Equinix biedt de infrastructuur in 55 markten wereldwijd aan.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!