Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2020

Boete van 725.000 euro voor bedrijf wegens gebruik vingerafdrukken

Een Nederlands bedrijf krijgt een boete van 725.000 euro opgelegd vanwege het gebruik van vingerafdrukscanners voor aanwezigheids- en tijdregistratie. Het bedrijf mag geen vingerafdrukken van medewerkers verwerken.

Dit meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), dat de naam van het bedrijf niet bekend maakt. Het verwerken van vingerafdrukken is alleen toegestaan indien een bedrijf zich kan beroepen op een uitzonderingsgrond voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens. Dat is in dit geval niet het geval, concludeert de toezichthouder.

Vingerafdrukken en andere biometrische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Dergelijke persoonsgegevens mogen bedrijven niet gebruiken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is gemaakt. Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP: "Deze categorie persoonsgegevens wordt door de wet extra beschermd. Komen deze gegevens in verkeerde handen, dan kan dit mogelijk leiden tot onherstelbare schade. Zoals chantage of identiteitsfraude. Een vingerafdruk is niet vervangbaar, zoals een wachtwoord. Als het mis gaat, kan de impact groot zijn en een leven lang negatief effect hebben op iemand."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!