Redactie - 02 juni 2020

The DOC ontwikkelde zich tot partner die meedenkt en net die stap extra zet

The DOC ontwikkelde zich tot partner die meedenkt en net die stap extra zet image

Solutions provider The DOC veranderde de afgelopen jaren van een bedrijf dat voor technische handjes zorgde tot een gesprekspartner op niveau. Het bedrijf stelt zichzelf graag voor aan de hand van een recente klantcase met multinational Hendrix Genetics. Want dat project is illustratief voor hoe The DOC in de IT-markt staat.

The DOC is gespecialiseerd in Oracle-technologie met een uitgebreid pakket aan diensten en applicaties die als doel hebben bedrijfsdoelstellingen van ondernemingen te ondersteunen. Het in 1999 opgerichte bedrijf is de afgelopen jaren wel veranderd. “Van oorsprong leverden we Oracle-expertise door middel van detachering”, legt de huidige CEO Guido Leduc uit. “Sinds 2004 hebben we een remote service center in het Limburgse Weert. Toen ik in 2014 CEO werd, is de propositie verder doorontwikkeld en zijn we bredere dienstverlening gaan leveren. Je zou het Oracle Solutions Provider kunnen noemen. We leveren nog steeds technische handjes en oplossingen, maar willen ons onderscheiden door de manier waarop we op allerlei vlakken met klanten mee kunnen denken en ze kunnen ontzorgen. We hebben langdurige en nauwe relaties. Dat lukt omdat we weten wat er bij klanten speelt. We kennen hun branche en hun processen als geen ander.”

Het motto van The DOC is onlangs bijgesteld van All about Oracle naar Where business meets IT. Leduc: “We willen bij organisaties namelijk de twee kampen business en IT, waartussen de communicatie niet altijd soepel verloopt, verbinden. Dat doen we vooral via data, want dat is vaak de rode draad. We houden ons bezig met data in brede zin: het beheersen van data, application development, business intelligence en analytics, business consultancy en remote services voor het in de lucht houden van systemen, zowel on premises als in de cloud.” Sinds 2014 is de organisatie in omvang verdrievoudigd, ISO gecertificeerd en verhuisd naar een modern hoofdkantoor. The DOC bedient klanten in allerlei sectoren, vaak van MKB-plus-formaat tot en met (onderkant) enterprise-markt.

Nieuw platform
Eén van de klanten is Hendrix Genetics, een prominent animal breeding-, genetics- en technologiebedrijf, opererend in 25 landen met 3500 medewerkers. Data is voor hen van cruciaal belang. “Bij dierfokkerijen komt absoluut geen genetische modificatie kijken”, begint Rob Kremers, Director of IT, zijn verhaal. “We zoeken, heel simpel gezegd, het beste mannetje en het beste vrouwtje en kruisen hen met elkaar. Op welke eigenschappen we selecteren is heel verschillend en hangt van het fokdoel af. Dat doen we met onze digitale tools en data. In een database runnen we allerlei modellen en op basis daarvan worden voorstellen gedaan voor het fokprogramma. De Breeding IT-omgeving is het hart van ons bedrijf. Daarmee kunnen we het verschil maken.”

Daarbij speelt Francesco Angeloni (Breeding IT Manager van Hendrix Genetics) een belangrijke rol. Hij vertelt dat het platform verouderd was. “Het aantal gebruikers is snel gegroeid en daarmee ook de hoeveelheid data. Daardoor zijn de stabiliteit en de prestaties niet zoals we ze zouden willen hebben. De berekeningen duurden gewoon te lang en daardoor kunnen onze mensen hun werk minder goed doen.”

Dus koos Hendrix Genetics voor een nieuw platform: een private cloud-oplossing met een koppeling naar de public cloud. Het draait in Eindhoven, in het enige Nederlandse level 4-datacenter dat onder Europese regelgeving valt. Angeloni: “We zitten nog middenin de transitie, maar we zien nu al dat de prestaties enorm verbeteren. Het is grofweg 25 procent sneller. Met allemaal nieuwe hardware kan het niet anders dan dat ook de stabiliteit straks veel beter is.” Dat laatste is heel belangrijk. “Nu zijn we binnen ons bedrijf veel tijd kwijt met het oplossen van problemen op het platform. Dat willen we niet, want we willen die tijd kunnen besteden aan software-ontwikkeling. Straks ligt het beheer bij The DOC en kunnen wij onze focus verleggen.” Volgens Jos Hoogers, Business Development Manager van The DOC, gaat het ook om meer wendbaarheid van het applicatie- en database-platform. “Daardoor wordt de innovatiecyclus voor genetische vooruitgang van Hendrix Genetics aanzienlijk versneld.”

Volste vertrouwen
Volgens Hoogers was de voorbereiding heel belangrijk. “Het gaat om de core business van Hendrix Genetics, er mag letterlijk geen bit verloren gaan en tegelijkertijd moeten de huidige businessprocessen door blijven lopen. De aanpak moet daarom grondig zijn. Voordat we begonnen, kwamen we met de technische specialisten en architecten van beide partijen bij elkaar voor een user story mapping sessie. Dat was een belangrijk moment in het hele proces. Het begon met veel Post-its waar iedereen ideeën op kon zetten. Er was de nodige discussie en in eerste instantie ook wat twijfel. Maar aan het eind van de dag stonden alle neuzen dezelfde kant op. Iedereen had vanaf dat moment het volste vertrouwen.”

Bij elk project zijn er hobbels op de weg, kleine en grote. In dit geval werd bijvoorbeeld de hardware door de fabrikant vertraagd geleverd. Maar elke hindernis werd tot nu toe zonder problemen omzeild, beschrijft Angeloni. “Dat komt omdat de samenwerking in het team, met mensen van beide partijen, heel erg goed verloopt. Als er een probleem is, dan zoeken we meteen naar een oplossing en gaan we verder.”

Het project ging in september 2019 echt van start. Angeloni: “We zijn begonnen met een proof of concept en de resultaten daarvan waren veelbelovend. Daarna zijn we volle bak van start gegaan met de transitie van het platform. Als die in juni afgerond is, starten we de migratie, met upgrades, standaardisatie en consolidatie van de nieuwe omgeving.” Doel is dat begin van volgend jaar alles is afgerond. Hoogers: “Tegelijkertijd is er continu aandacht voor kennisoverdracht van Hendrix Genetics naar ons. Dat zorgt ervoor dat wij de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de 24/7 SLA.”

Stapje meer
Angeloni is heel positief over de samenwerking met The DOC tijdens het project met het nieuwe platform. Ook los van dat project is er een klik tussen beide partijen, die al bijna vijftien jaar samen zaken doen. Kremers: “Waar het ooit begon met advies in de vorm van een strippenkaart, is het nu echt een partner waarmee we kunnen sparren. Ze weten en voelen wat voor ons belangrijk is en zijn als sterke Oracle-partner een belangrijke intermediair voor ons. Het contact op menselijk niveau is ook heel prettig. We begrijpen elkaar en kunnen goed en snel schakelen. The DOC zet steeds een stapje meer dan noodzakelijk en daardoor worden wij ontzorgd. Dat is heel prettig.” Leduc: “Hoe de samenwerking met Hendrix Genetics zich heeft ontwikkeld, ook met het huidige project, is tekenend voor de reis die wij met ons bedrijf de laatste jaren hebben afgelegd.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!