Wouter Hoeffnagel - 23 juni 2020

Stichting Stop5GNL gaat in beroep in zaak over uitrol 5G-netwerken

Stichting Stop5GNL gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van een voorzieningsrechter eind mei. Deze oordeelde dat de Nederlandse overheid mag doorgaan met de uitrol van het 5G-netwerk.

De stichting is van mening dat de overheid te weinig onderzoek doet naar gezondheidsrisico's verbonden aan 5G-technologie. Met een gang naar de rechter probeerde de stichting de uitrol van 5G-netwerken te stoppen.

De rechter kan zich echter niet vinden in de kritiek van de stichting en veegde eind mei de bezwaren van tafel. De rechtbank oordeelde dat de uitrol van 5G niet tot onredelijke risico's voor de volksgezondheid leidt. Zo houdt de overheid zich aan de regels en richtlijnen opgesteld door ICNIRP, een instituut gespecialiseerd in gezondheids- en milieueffecten van niet-ioniserende straling.

'Onjuist toetsingskader'

Stichting Stop5GNL stelt nu dat hierbij een 'onjuist toetsingskader' is toegepast en de eisen daarom onterecht zijn afgewezen. Ook stelt de stichting dat ICNIRP niet onafhankelijk is, aangezien de stichting 'nauwe en bewezen banden met de telecomindustrie' onderhoudt. De stichting noemt ICNIRP daarom 'niet te vertrouwen'.

De stichting gaat in hoger beroep in een poging de uitrol van 5G-netwerken alsnog te stoppen. Het is niet bekend wanneer het hoger beroep dient.

SLTN Vierkant Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!