Redactie - 29 juni 2020

Amerikaanse Justitie bekijkt naar verluid Apple App Store betalingen

Amerikaanse Justitie bekijkt naar verluid Apple App Store betalingen image

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de regels die Apple opstelt omtrent betalingen voor apps in zijn App Store. Juristen spraken daarvoor met makers van apps, als onderdeel van een mededingingsonderzoek dat al een jaar aan de gang is.

Bij de App Store moeten software-aanbieders betalingen via het systeem van Apple laten verlopen. De techreus ontvangt daar dan een deel van, meestal 30 procent. Dat leidde tot klachten van app-ontwikkelaars, waaronder muziekstreamingdienst Spotify, die stellen dat abonnementen die zij aanbieden kunstmatig duur zijn op Apple-toestellen, zoals de iPhone. In het geval van Spotify steekt het dat Apple met Apple Music een concurrerend product in huis heeft.

Autoriteiten

Het Amerikaanse onderzoek is volgens bronnen van Bloomberg sinds medio 2019 aan de gang. Daarbij vragen autoriteiten zowel kleinere als grote aanbieders van iPhone- en iPad-apps naar hun ervaringen met het betaalsysteem. Het onderzoek is nog volop bezig en de uitkomst is nog niet bekend, aldus de ingewijden.

Eerder deze maand werd bekend dat de Europese Commissie dezelfde kwestie rond betalingen in de App Store onderzoekt. Brussel wil nagaan of het Amerikaanse concern zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.

In samenwerking met Datanews

SLTN Vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!