Witold Kepinski - 24 juli 2020

Gartner: 2020 wordt goed jaar voor public cloud diensten

Gartner: 2020 wordt goed jaar voor public cloud diensten image

De wereldwijde markt voor public clouddiensten zal in 2020 naar verwachting met 6,3 procent groeien tot 257,9 miljard dollar. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner.

Binnen het segment public cloud zal ‘Desktop as a service’ (DaaS) dit jaar naar verwachting de sterkste groei hebben, met liefst 95,4 procent tot 1,2 miljard dollar. DaaS biedt een goedkope optie voor organisaties om hun thuiswerkende werknemers te ondersteunen zodat ze vanaf meerdere devices en locaties veilig toegang krijgen tot bedrijfstoepassingen.

“Toen de COVID-19-pandemie toesloeg, waren er een paar uitdagingen, maar cloud deed uiteindelijk precies wat het moest doen”, zegt Sid Nag, vice-president onderzoek bij Gartner. “Het beantwoordde aan de toegenomen vraag en kwam tegemoet aan de vraag van klanten naar flexibele, pay-as-you-go-consumptiemodellen.”

SaaS

Software as a service (SaaS) blijft het grootste marktsegment en zal naar verwachting groeien tot 104,7 miljard dollar in 2020. De voortdurende verschuiving van on-premise licentiesoftware naar op abonnementen gebaseerde SaaS-modellen, in combinatie met de toegenomen behoefte aan nieuwe software-samenwerkingshulpmiddelen tijdens COVID-19, stimuleert de SaaS-groei. Het op één na grootste marktsegment zijn cloud systeem infrastructure services - ook wel Infrastructure as a Service (IaaS) - dat in 2020 naar verwachting met 13,4 procent zal groeien tot 50,4 miljard dollar. De effecten van de wereldwijde economische neergang versterken de urgentie van organisaties om afstand te doen van hun legacy-infrastructuur, zo geeft Gartner aan.

CIO

Public clouddiensten in het algemeen zijn een lichtpuntje in Gartners verder vrij sombere vooruitzichten als het gaat om de IT-uitgaven. In veel regio's zullen de clouduitgaven naar verwachting snel groeien wanneer de economieën heropenen en de normalere economische activiteit wordt hervat.

"Het gebruik van public clouddiensten biedt CIO's twee duidelijke voordelen tijdens de COVID-19-pandemie: schaalbaarheid naar gebruik en uitgestelde uitgaven", aldus Nag. "Wanneer CIO’s gebruik maken van cloudtechnologie hoeven ze vooraf aanzienlijk minder geld te investeren dan wanneer ze de capaciteit van het datacenter op locatie moeten vergroten of traditionele software met licenties aan moeten schaffen."

“Elke discussie over het nut van public cloud is sinds het begin van COVID-19 terzijde geschoven. Tijdens de rest van 2020 zullen organisaties die de mogelijkheden om op afstand te werken uitbreiden, prioriteit geven aan collaboration software, mobile device management, oplossingen voor onderwijs op afstand en security, maar ook aan de juiste infrastructuur om op te schalen en meer capaciteit te ondersteunen.”

Door: Witold Kepinski

SLTN Vierkant IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!