Wouter Hoeffnagel - 10 augustus 2020

Taiwanese chipbedrijven doelwit van Chinese staatshackers

Taiwanese chipproductiebedrijven zijn het doelwit van een Chinese staatshackers. De aanvallers zouden doelgericht op zoek zijn naar intellectueel eigendom, zoals ontwerpen van chips, software development kits en broncode.

Dit meldt securitybedrijf CyCraft op de Black Hat-conferentie, dat dit jaar online wordt gehouden. Wired schrijft dat de aanvallen vanwege verschillende redenen worden toegeschreven aan Chinese hackers. Zo komen de werktijden en -dagen overeen met China en is een Chinese handleiding voor de command & control-server van de aanvallers opgedoken. Daarnaast meldt Wired dat inlichtingendiensten de aanvallen koppelen aan eerder cyberaanvallen op Taiwanese overheidsinstanties.

Chimera

De hackersgroep achter de aanvallen wordt Chimera genoemd. De groep heeft volgens CyCraft zelf malware ontwikkeld om gebruikersaccounts van werknemers bij Taiwanese chipproducenten te kraken. Eenmaal binnen misbruikten de aanvallers hun toegang om gegevens buit te maken.

CyCraft gaf in april al details vrij over de aanval, maar geeft nu op de Black Hat-conferentie hier ruchtbaarheid aan. Meer details zijn beschikbaar in dit rapport.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!