Redactie - 11 augustus 2020

Europese Commissie en VS in gesprek over opvolger van Privacy Shield

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel zijn in gesprek over een vernieuwde versie van de Privacy Shield. Deze privacyovereenkomst is een maand geleden door het Hof van Justitie van de Europese Unie ongeldig verklaard aangezien deze in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Zowel grensoverschrijdende dataoverdracht als databescherming zijn volgens beide partijen van vitaal belang voor de inwoners en economie van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). "We delen onze inzet op privacy en het naleven van de wet, en het versterken van onze economische banden. We werken al decennia met elkaar samen op deze vlakken", schrijven de commissie en het Amerikaanse ministerie in een gezamenlijk persbericht.

Nieuwe overeenkomst of aanpassing?

In de gesprekken evalueren de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie mogelijkheden voor 'een verbeterde variant van de Privacy Shield'. Wat dit in de praktijk betekent is niet duidelijk. Zo kan het gaat om een geheel nieuwe overeenkomst die de Privacy Shield vervangt. Het kan echter ook gaan om een aanpassing van de bestaande Privacy Shield.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!