Wouter Hoeffnagel - 01 oktober 2020

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G-netwerk in Franse fabriek

Schneider Electric en digitaal dienstverlener en telecomprovider Orange hebben het eerste indoor 5G netwerk in de Franse industriële sector geïmplementeerd. Met dit eerste co-innovatieproject in de fabriek ‘Le Vaudreuil’ wordt 5G ingezet om in een moderne industriële omgeving betrouwbare, schaalbare en duurzame connectiviteitsoplossingen te ontwikkelen voor de industrie.

5G zal een belangrijke competitieve factor zijn voor bedrijven dankzij zijn minimale vertraging, hoge doorvoercapaciteit en - na verloop van tijd – ‘network slicing’. Zo maakt 5G onder meer toepassingen op het gebied van mixed reality - een combinatie van augmented en virtual reality - mogelijk om industriële processen en werkmethodes te verbeteren. Ook zorgt 5G ervoor dat grote hoeveelheden data in de industrie in real-time gesynchroniseerd kunnen worden. Dit vereenvoudigt onder meer werken op afstand, helpt prestaties te vermogen en efficiëntie van productie te verbeteren.

5G projecten

Bij de proef met 5G worden twee specifieke projecten uitgerold: augmented reality bij de dagelijkse werkzaamheden van onderhoudstechnici en de implementatie van een telepresence robot voor bezoek op afstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Nokia radio AirScale en bijbehorende basisapparatuur. De Franse toezichthouder heeft daarnaast experimentele frequenties toegewezen waarop kan worden getest. In een gedeelte van de fabriek zijn vijf indoor 5G-antennes geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat in bijna 2.000 m2 productieruimte downloadsnelheden worden gehaald van meer dan 1Gbps. Dit alles draait op een experimentele netwerkstructuur welke lokale gegevensverwerking met edge-computingtechnologieën mogelijk maakt. Via het co-innovatie ecosysteem van Orange wordt tijdens het project gebruikgemaakt van de onlangs gelanceerde Dell technologies 5G-ready Latitude 9510 laptop.

AOA-applicatie

Voor de eerste use case werden tablets aangesloten op 5G met behulp van Schneider Electric’s augmented reality toepassing EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA). Deze applicatie maakt gebruik van augmented reality, waardoor medewerkers real-time gegevens en virtuele objecten op een kast, een machine of in de hele fabriek kunnen projecteren. Het doel van de test is om toekomstige functionaliteiten van 5G tegen minimale vertraging en maximale capaciteit inzichtelijk te krijgen.

Dankzij de schaalbaarheid van 5G is het een belangrijke oplossing voor de groeiende vraag naar bandbreedte en betrouwbaarheid. Medewerkers die met behulp van de AOA-applicatie op hun 5G-tablet een machine filmen, krijgen in real-time in de cloud gehoste informatie te zien over de status van de machine en toekomstig onderhoud. Deze informatie stroomlijnt het onderhoud en beperkt hierdoor de downtime van de machine. Tegelijkertijd beperkt het menselijke fouten tot een minimum Een voorbeeld hiervan is livetracking van de temperatuur van een spoelwikkelmachine, waardoor tijdig kan worden gesignaleerd wanneer deze oververhit raakt en/of een onderdeel moet worden vervangen.

Daarnaast worden de productiegegevens die AOA gebruikt, verzameld en verwerkt in de micro-datacenteroplossingen van Schneider Electric, zoals Smart Bunker of Micro Data Center 6U Wall Mount. Deze voorzien de IT-infrastructuur lokaal van stroom, koeling en beveiliging voorzien. De micro-datacenter omvatten alle benodigde componenten in één systeem, waaronder stroom, koeling en servers.

Telepresence robot

De tweede use case is de implementatie van een AXYN mobiele telepresence robot die met behulp van 5G bezoeken (op afstand) aan Le Vaudreuil inplant. Dankzij 5G kunnen video's van hoge kwaliteit met minimale vertraging worden gebruikt bij de virtuele interacties tussen bezoekers en de Schneider Electric-gids die de robot op locatie begeleidt. Een bezoek op afstand zorgt niet alleen voor minder reistijd en -kosten, ook leidt het tot een significant lagere voetafdruk en een nieuwe ervaring voor de eindgebruiker.

Met de bovenstaande use cases zetten Orange en Schneider Electric in op de ontwikkeling en implementatie van een indoor 5G-netwerk in een industriële omgeving. In de nabije toekomst worden er meer proefballonnen worden om technologieën te testen, zoals kunstmatige intelligentie.

Co-innovatie

"5G is een baanbrekende technologie die voor industriële bedrijven een scala aan toepassingen biedt, zoals voorspellend onderhoud, real-time videoverwerking, augmented reality en telepresence”, zegt Stéphane Richard, Voorzitter en CEO van Orange. “Deze use cases zijn mooie voorbeelden van de volledige potentie van Industry 4.0. Om dit mogelijkheden hiervan optimaal te kunnen benutten, is een goede samenwerking tussen aanbieders, industriële partijen, overheden en bedrijven essentieel. Bij Orange geloven we in een aanpak van gedeelde ontwikkeling: co-constructie. Bovenstaande co-innovatie met Schneider Electric voor 'de fabriek van de toekomst' is daar een mooi voorbeeld van. We zijn erop gebrand om onze industriële partners te ondersteunen in het digitaliseringsproces, met oplossingen die aan hun behoeften voldoen.”

"Door de huidige uitdagingen op het gebied van gezondheid, economie en klimaat is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om te digtaliseren”, zegt Jean-Pascal Tricoire, Voorzitter en CEO van Schneider Electric. “Deze test met Orange in ‘Le Vaudreuil’ laat de toegevoegde waarde zien van verschillende nieuwe technologieën: augmented reality, remote everywhere en real-time toegang tot gegevens... De betrouwbaarheid, duurzaamheid en schaalbaarheid van 5G maken het een connectiviteitsoplossing die perfect past binnen industrie 4.0 en leidt uiteindelijk tot meer veerkracht, concurrentievermogen en duurzaamheid.”

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!