Witold Kepinski - 29 oktober 2020

Red Hat kondigt algemene beschikbaarheid aan van Fedora 33

Red Hat kondigt algemene beschikbaarheid aan van Fedora 33 image

Het Fedora Project, een door Red Hat, Inc. gesponsord en community-gedreven open-source samenwerking, kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Fedora 33, de nieuwste versie van dit volledig open source besturingssysteem. De verbeteringen zijn vooral gericht op het optimaliseren van de algehele ervaring voor zowel nieuwe als geavanceerde gebruikers. Zo zijn onder andere een gebruiksvriendelijker ontwerp en een volwassener bestandssysteem geïmplementeerd, terwijl Fedora 33 tegelijkertijd een fundament biedt voor nieuwe toepassingen, zoals Internet-of-Things (IoT) en edge computing.

Bij elke nieuwe Fedora-versie worden verbeteringen toegepast met alle niveaus van gebruikers in gedachten. Daarnaast blijft het Fedora Project zich inzetten om altijd het nieuwste te brengen wat de open-sourcewereld te bieden heeft.

Fedora 33 bevat onder andere de volgende updates:

De introductie van Gnome 3.38 brengt met een nieuwe Tour-applicatie de hoofdfunctionaliteit van het bureaublad op de voorgrond en ververst de hulpprogramma's waardoor nieuwe gebruikers gemakkelijker aan de slag kunnen. Voor ontwikkelaars en geavanceerde gebruikers maakt Boxes het nu mogelijk om libvirt XML van virtuele machines (VM's) direct te bewerken, waardoor ze geavanceerde instellingen kunnen wijzigen die niet beschikbaar zijn in de gebruikersinterface. En voor het plezier van alle gebruikers heeft Fedora Workstation nu een geanimeerde achtergrond, gebaseerd op het tijdstip van de dag.

Alle Fedora desktopversies gebruiken nu BTRFS als het standaard bestandssysteem. BTRFS is een stabiel en volwassen bestandssysteem met moderne functies zoals gegevensintegriteit, compressie, ondersteuning voor meerdere apparaten en meer. Hiermee is de basis gelegd voor toekomstige verbeteringen.

Nieuwe functies voor Fedora IoT, nu opgewaardeerd naar Edition-status, bieden een sterk besturingssysteem voor IoT- en edge computing-toepassingen. De Edition introduceert Platform AbstRaction for SECurity (PARSEC), een open source-initiatief om een gemeenschappelijke API te bieden voor hardwarebeveiliging en cryptografische diensten in een platform-agnostische omgeving.

Daarnaast bevat Fedora 33 bijgewerkte programmeertalen en system library-pakketten, waaronder Python 3.9, Ruby on Rails 6.0 en Perl 5.32. In Fedora KDE wordt de EarlyOOM service nu door middel van details ingeschakeld om de gebruikerservaring in situaties met weinig geheugen te verbeteren, aldus Matthew Miller, projectleider van Fedora bij Red Hat. "In het hart van Fedora streven we naar het aanbieden van een gratis, innovatief, open source platform voor hardware, clouds en containers, dat eenvoudig te gebruiken is, waar je ook begint. Fedora 33 maakt die belofte waar met updates voor zowel nieuwe als geavanceerde gebruikers, maar houdt daarnaast ook nieuwe en spannende use cases in gedachten, zoals edge computing en het IoT, ter onderondersteuning van voortdurende innovatie."

Doe mee met Dutch IT Cloud Survey 2023 BW vierkant tot 31 mei 2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!