Witold Kepinski - 30 oktober 2020

Apple boekt iets meer omzet en minder winst

Apple boekt iets meer omzet en minder winst image

Apple heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2020, dat eindigde op 26 september 2020. Het bedrijf boekte een lichte omzetstijging die uitkwam op 64,7 miljard dollar en een kwartaalwinst van 12,47 miljard dollar, iets minder dan de winst van 13,69 miljard dollar van een jaar geleden. Internationale verkopen waren goed voor 59 procent van de omzet van het kwartaal.

Die omzet en winst komen hoofdzakelijk van producten (50,1 miljard dollar) en deels van services (14,5 miljard dollar) waarbij verkoop buiten de VS goed was voor 59 procent van de omzet. Ondanks de blijvende impact van Covid-19, zit Apple in haar meest productieve productperiode ooit, en de eerste respons op die nieuwe producten, geleid door onze eerste 5G iPhone, is overweldigend positief, zo meldt CEO Tim Cook. Al moeten we daarbij opmerken dat dat los staat van de kwartaalresultaten. Die werden afgesloten op 26 september terwijl de nieuwe iPhone pas sinds 23 oktober te koop is.

Minder iPhones, meer Macs

Per productcategorie valt de dominantie van de iPhone op. De smartphone is goed voor 26,4 miljard dollar van de kwartaalomzet. Macs waren goed voor 9 miljard dollar, de iPad voor 6,8 miljard dollar en wearables, Home en accessoires goed voor 7,9 miljard dollar.

Alle productcategorieën groeien, behalve de iPhone die een stuk minder verkoopt dan vorig jaar, toen Apple nog 33,3 miljard dollar omzet uit de toestellen haalde. Dat valt voor een stukje te verklaren door de iPhone lancering. Vorig jaar was de iPhone al even te koop of te bestellen vooraleer de kwartaalcijfers werden afgesloten. Dit jaar valt de lancering van de iPhone 12 volledig in Apple's vierde kwartaal.

Europa

Kijken we naar de omzet per regio dan blijft Amerika (zowel Noord- als Zuid-amerika) goed voor bijna de helft van de omzet (30,6 miljard). In Europa verdiende Apple 16,9 miljard dollar. In China 7,9 miljard. Japan was goed voor 5 miljard en Asia-pacific voor 4,1 miljard. We vermoeden wel dat Apple hier enige geografische vrijheid in acht neemt en dat 'Europa' op EMEA slaat, inclusief Afrika en het Midden-Oosten. want die regio's worden niet vermeld in het kwartaaloverzicht van het bedrijf.

"Apple sloot een fiscaal jaar af dat werd gekenmerkt door innovatie in tijden van tegenspoed met een kwartaalrecord in september, aangevoerd door recordrecords voor Mac en Services", aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Ondanks de voortdurende impact van COVID-19, bevindt Apple zich midden in onze meest productieve introductieperiode ooit, en de vroege reactie op al onze nieuwe producten, geleid door onze eerste iPhone-serie met 5G-ondersteuning, was enorm positief. Van leren op afstand tot het thuiskantoor, Apple-producten zijn voor gebruikers een venster op de wereld geweest terwijl de pandemie voortduurt, en onze teams hebben aan de behoeften van dit moment voldaan met creativiteit, passie en het soort grote ideeën die alleen Apple kan leveren. "

"Onze uitstekende kwartaalprestaties in september vormen de afsluiting van een opmerkelijk fiscaal jaar, waarin we nieuwe recordrecords hebben gevestigd op het gebied van omzet, winst per aandeel en vrije kasstroom, ondanks een extreem volatiele en uitdagende macro-omgeving", aldus Luca Maestri, CFO van Apple. “Onze verkoopresultaten en de ongeëvenaarde loyaliteit van onze klanten hebben ons actieve geïnstalleerde aantal apparaten naar een recordhoogte gebracht in al onze belangrijkste productcategorieën. We hebben tijdens het kwartaal ook bijna 22 miljard dollar teruggegeven aan de aandeelhouders, aangezien we ons doel handhaven om op termijn een netto cash-neutrale positie te bereiken."

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!