Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2021

Hof van Twente: Herstel IT-infrastructuur na ransomware duurt twee jaar

Hof van Twente: Herstel IT-infrastructuur na ransomware duurt twee jaar image

De gemeente Hof van Twente verwacht dat zijn IT-infrastructuur na een ransomware-aanval op zijn vroegst over twee jaar weer is opgebouwd. Aanwijzigingen dat data van de gemeente is uitgelekt zijn er vooralsnog niet.

Dit meldt burgemeester Ellen Nauta. Op een website legt zij uit dat het crisisteam dat de aanval onderzocht heeft gewerkt met drie verschillende scenario's:

  • Groene fase: er is geen bewijs dat gegevens 'naar buiten zijn gegaan'
  • Oranje fase: data zijn 'naar buiten gegaan'
  • Rode fase: uitgelekte data zijn misbruikt

Op dit moment bevindt de gemeente zich in de groene fase; er zijn geen aanwijzingen dat gegevens zijn buitgemaakt. "Een aantal daartoe bevoegde instanties monitort achter de schermen continue de veiligheid van de gegevens van onze inwoners die te maken hebben met identiteit. Op basis van rapportages van die instanties constateren we dat we in fase groen zijn. Deskundigen op het gebied van datahacks zeggen ons bovendien dat hoe langer je in fase groen zit, des te kleiner het risico op eventueel lekken van data wordt", schrijft Nauta.

Onafhankelijk onderzoek

Eind februari worden de resultaten verwacht van een onafhankelijk onderzoek naar het datalek. Ook loopt een strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Het is niet duidelijk welke kosten de ransomware-aanval met zich meebrengt. De gemeente is niet verzekerd tegen cyberaanvallen. De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar de aansprakelijkheid voor de ontstane situatie.

Losgeld is niet betaald. "De gemeente heeft ervoor gekozen om niet in te gaan op de losgeldeis die ons via de Volkskrant bereikte en we hebben dus geen losgeld betaald. We vinden uit principe dat je geen zaken moet doen met criminele organisaties en we volgen daarin de lijn van de rijksoverheid", aldus Nauta.

Meer informatie is hier beschikbaar.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
V1 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!