Redactie - 27 januari 2021

Toegang tot gegevens bij GGD's alleen stapsgewijs gecontroleerd

Bij GGD's wordt alleen steekproefgewijs gecontroleerd wie gegevens in coronasystemen inziet en opvraagt. De grootschalige diefstal van persoonlijke gegevens van burgers kon hierdoor langere tijd onopgemerkt blijven. Wel stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Welzijn dat de GGD niet veel meer had kunnen doen om de datadiefstal te voorkomen.

Dit zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Welzijn in een reactie op een Tweede Kamer-debat over een recent onderzoek van RTL Nieuws. Hieruit bleek dat grote schaal online wordt gehandeld in persoonsgegevens afkomstig uit een tweetal GGD-systemen. Twee personen zijn hiervoor gearresteerd. 

Geen automatische monitoring

De systemen worden sinds de zomer gebruikt. Wie welke data inziet wordt niet geautomatiseerd gemonitord; het systeem dat hiervoor nodig is is naar verwachting pas in maart klaar. Uit een steekproef blijkt echter dat tientallen medewerkers zich schuldig hebben gemaakt uit het ongeoorloofd bekijken van bestanden. Het gaat hierbij niet alleen om personen die data verkochten, maar ook om werknemers die bijvoorbeeld informatie van bekenden of bekende Nederlandse opzochten. Deze werknemers zijn inmiddels ontslagen.

Ondanks dat niet continu wordt gemonitord, is de minister van mening dat de GGD's niet veel meer hadden kunnen doen om de datadiefstal te voorkomen. "Hier is gewoon sprake van diefstal", aldus minister De Jonge. Wel ziet de minister mogelijkheden om de pakkans te vergroten en de kans op diefstal te verkleinen. Maatregelen om de persoonsgegevens van Nederlanders beter te beschermen worden nu getroffen.

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Zeer kwalijk'

De Autoriteit Persoonsgegevens liet eerder al weten de zaak hoog op te nemen, noemde het lek 'zeer kwalijk' en stelt dat er mogelijk sprake is van een 'ernstig datalek'. De GGD is inmiddels door de toezichthouder om opheldering gevraagd. Ook eist de AP dat betrokkenen direct op de hoogte worden gesteld.

De reactie van minister De Jonge op het datalek tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer is hier te vinden.

Comstor BW 11 tm 17 dec 2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!