Redactie - 12 maart 2021

Conscia biedt krachtige managed cloud services na overname Damecon

Conscia biedt krachtige managed cloud services na overname Damecon image

De overname van de Rotterdamse cloud serviceprovider Damecon heeft Conscia Nederland vleugels gegeven met de lancering van de eigen Conscia Managed Cloud. De IT-infrastructuurspecialist uit Gouda biedt daarmee een platform, waar vandaan eindklanten eenvoudig toepassingen kunnen uitrollen op het gebied van data, cybersecurity, networking en collaboration. Dutch IT-channel sprak met Jeffrey den Oudsten en Jory van Dam van Conscia, twee heren met een missie. “Wij helpen eindklanten met hun transformatie naar een multicloud IT-infrastructuur”

Organisaties een route bieden van on-premises naar cloud, dat was de specialiteit van Damecon toen het vorig jaar september werd overgenomen door Conscia Nederland. “En dat is het nog steeds, alleen vertonen we onze kunsten nu als onderdeel van Conscia”, vertelt Jory van Dam, de Rotterdammer die Damecon oprichtte in 2012. Van Dam ging ook zelf mee naar Conscia, dat dertig jaar geleden in Denemarken werd opgericht en inmiddels vestigingen heeft in verschillende Europese landen, waaronder in Nederland waar het Vosko overnam. “Sinds vijf maanden ben ik actief als CTO cloud en managed services bij Conscia Nederland. Net als bij Damecon begeleid ik organisaties in elke fase van hun cloudgang en sta ik voor een volstrekt helder en transparant model: wat kost een investering in de cloud en wat krijgt een klant daar voor terug?”

Conscia en Damecon hebben elkaar flink versterkt. “Damecon kwam lastig binnen bij écht grote klanten”, erkent Van Dam. “De overname door het grotere Conscia – per 1 januari bestaat de naam Damecon niet meer – heeft dat veranderd. Conscia bedient mooie bedrijven, zoals Schiphol, grote commerciële organisaties en zo’n zestig procent van de Nederlandse ziekenhuizen. Conscia stelt de klant werkelijk centraal, net als Damecon, en ook technologisch vullen de partijen elkaar uitstekend aan. Zowel menselijk als zakelijk zijn de culturele overeenkomsten groot, de basis voor een succesvolle samenwerking.”

Conscia Managed Cloud
En natuurlijk profiteren ook Conscia’s klanten volop van de overname. “Met Jory's kennis van cloudoplossingen, de nieuwe certificeringen van cloudpartners en de expertise van Damecon hebben we ons portfolio op het gebied van cloud voor de Nederlandse markt aanzienlijk versterkt”, vertelt Jeffrey den Oudsten, Solutions Director & CTO Office. “Al in 2017 voorzagen we dat samenwerking nodig was om in de dynamische markt van cloud services relevant te blijven. Klanten kwamen steeds vaker naar ons toe met de vraag om het multicloud-vraagstuk mee te nemen in het ontwerp van een nieuwe IT-infrastructuur en onze aanbieding. Sinds de overname gaan we de markt op met het nieuwe cloudplatform Conscia Managed Cloud, dat de basis vormt voor (managed) IaaS-, PaaS- en SaaS-diensten. Denk daarbij aan het leveren van VDI/VSI en datamanagement-oplossingen zoals Backup en Archivering as a Services. We leveren deze diensten vanuit datacenters in Rotterdam en Amsterdam en zijn tevens op hoge snelheid verbonden met de public cloud aanbieders, zoals Azure en AWS.”

Het platform is gebaseerd op een multicloud architectuur, waardoor workloads gemakkelijk hybride kunnen 'bewegen'. Den Oudsten: “Van oudsher gaat IT ervan uit dat iedere gebruiker zich binnen de muren van het gebouw begeeft. Veel IT-omgevingen zijn nog erg 'lokaal' georiënteerd. Terwijl ze steeds meer connecties naar buiten hebben en data in toenemende mate ongecontroleerd buiten staat. Men acteert nog vaak lokaal, de budgetten zijn lokaal en de security is lokaal, maar het is al langer aan de gang en Covid heeft het versneld: iedereen werkt tegenwoordig overal. Daarom hebben klanten behoefte aan een managed serviceprovider die beschikt over een platform waarop alle applicaties en data altijd landen waar ze het beste passen, en bovendien makkelijk kunnen worden verschoven tussen verschillende clouds en ook (nog steeds) omgevingen op de locatie van de klant. Conscia is deze provider. Conscia beschikt daarnaast over diepgaande kennis en expertise op het gebied van infrastructuren en beveiliging. Dit is essentieel als het gaat om het inzetten van multicloud-omgevingen en het verplaatsen van data en workloads.”

Klantperspectief
De dienstverlening van Conscia is dan ook niet specifiek 'vendorgestuurd'. “Bij Conscia denken wij vanuit de klant”, legt Den Oudsten uit. “Wij zorgen voor een goed datamanagement, dat de IT-afdeling van een klant z'n workloads overal naartoe kan verplaatsen en dat alles goed beveiligd is. Maar welke vendorproducten dat mogelijk maken, is minder een gespreksonderwerp. Klanten worden rechtstreeks gekoppeld aan onze dienstverlening, krijgen een objectief advies over de best passende diensten en oplossingen, de orkestratie hiervan en krijgen voor hun beheer één aanspreekpunt en één factuuradres bij Conscia. Het is krachtig dat ons platform gebruikmaakt van de technologieën van leidende technologiespelers als Cisco, NetApp, VMware en Veeam. Maar onze meerwaarde is de dienstverlening die wij daar vervolgens zelf opzetten.”

Met een multicloud provider en Infrastructuur as a Service heeft een eindklant minder met de vendor zelf te maken, bedoelt Den Oudsten. “Met steeds meer cloud-native producten op de markt, willen wij onze eigen toegevoegde waarde verkopen. Het onderscheidend vermogen van vendoren wordt meer relevant voor onszelf dan voor de klant, wanneer wij degene zijn die eigenaar is van het platform waar vandaan de eindklant een ‘dienst’ afneemt.”

Geen 'cloud only'
Een van de voordelen van eigen dienstverlening en een eigen platform waarop alles landt, is als gezegd de mogelijkheid om datasets te verhuizen zonder dat een echte migratie nodig is. Volgens Jory van Dam komen op deze manier ook geavanceerde cloudtoepassingen op het gebied van artificial intelligence en machine learning binnen bereik. “Wil je met je data iets slims doen, dan kunnen wij onze diensten en dus ook jouw data eenvoudig koppelen aan slimme tools in bijvoorbeeld Microsoft Azure of AWS. Zonder dat die data daadwerkelijk hoeft te worden verplaatst naar de publieke cloud. Dat is een bijkomend voordeel van Conscia’s multicloud dienstverlening. ”

Hoewel Damecon werd geacquireerd om juist de cloudpropositie van Conscia te versterken, ziet Van Dam het als een belangrijk uitgangspunt dat Conscia de cloud niet altijd per definitie als de beste oplossing beschouwt. “Wij willen klanten geruisloos naar het nieuwe DNA van 'multicloud' transformeren, maar niet per se naar dat van 'cloud only'. Conscia heeft een overkoepelend dienstenportfolio in de aanbieding met volop clouddiensten, maar ook nog altijd oplossingen on-premises. We kijken per workload waar die het beste past. We doen veel in de gezondheidszorg, en nog lang niet alle ziekenhuizen vertrouwen een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of de uitkomsten van MRI-scans toe aan de cloud. Tegelijk willen organisaties dat wij on-premises toepassingen wel degelijk op dezelfde manier beheren. Daarom krijgt een klant over de hele set heen altijd ónze managed services, waar een klant ook staat, met de abonnementsvorm die past bij het gemak van de cloud. En hoeveel workloads we ook verplaatsen, de klant houdt altijd de regie over het hele 'kavel'.”

Auteur: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!