Redactie - 10 juni 2021

VS heffen maatregelen tegen TikTok en WeChat op

VS heffen maatregelen tegen TikTok en WeChat op image

De Amerikaanse president Joe Biden zet een streep door maatregelen tegen TikTok en WeChat. Het gaat om maatregelen die volgens voormalig president Donald Trump nodig waren aangezien de apps de Amerikaanse nationale veiligheid in geding zouden brengen.

De maatregelen zijn ingevoerd na beschuldigingen vanuit de Amerikaanse overheid dat WeChat, TikTok en een reeks andere apps persoonlijke gegevens van Amerikanen verzamelen en doorspelen naar de Chinese overheid. WeChat-moederbedrijf Tencent en TikTok-moederbedrijf ByteDance evenals de Chinese overheid ontkennen dit. Trump nam daarom maatregelen, onder meer bedoeld om het aanbieden van TikTok en WeChat uit mobiele appwinkels te verbieden. Ook bepaalde transacties werden verboden. De maatregelen zijn in de praktijk overigens nooit uitgevoerd, aangezien zij in de rechtbank zijn tegengehouden.

Dat de maatregelen nu worden geschrapt betekent overigens niet dat de zorgen van de Amerikanen zijn weggenomen. De Amerikaanse overheid start een nader onderzoek naar apps van buitenlandse partijen, waarbij een nieuwe risicoanalyse wordt gemaakt.

Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!