Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2021

Vijf organisaties uiten zorgen over wetsvoorstel dat bevoegdheden NCTV verruimd

Vijf organisaties uiten zorgen over wetsvoorstel dat bevoegdheden NCTV verruimd image

Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag uiten gezamenlijk hun zorgen over een nieuw wetsvoorstel dat terrorismecoördinator NCTV de mogelijkheid geeft tot het online volgen van burgers. De partijen wijzen onder meer op de korte tijd die is uitgetrokken voor de consultatie van de wet.

"Het Ministerie van Justitie en Veiligheid lanceerde afgelopen week een controversiële en ingrijpend wetsvoorstel en lijkt dit gehaast en in alle stilte erdoorheen te proberen te rommelen", schrijven de partijen in een verklaring. "Er waait een nieuwe wind in Den Haag, als we dit demissionaire kabinet mogen geloven. Er zou een radicaal andere politieke cultuur komen, eentje met een gezonde balans tussen macht en tegenmacht. Dat zien we echter niet terug bij de recente publicatie van een nieuw wetsvoorstel dat gaat over het werk van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)."

NCTV hield mensen zonder toestemming in de gaten

De partijen wijzen op recente berichtgeving van NRC, waaruit blijkt dat de NCTV jarenlang zonder toestemming mensen online in de gaten hield. Ook verzamelde en analyseerde de NCTV gevoelige persoonsgegevens. De partijen stellen dat het kabinet de NCTV niet wil terugfluiten, maar juist de wet wil verruimen. "Een goedkope noodgreep, maar er speelt meer. De wet lijkt er namelijk vliegensvlug doorheen gedrukt te worden. Hoe sneller die wet er immers is, hoe sneller de NCTV door kan met het bespioneren van burgers", aldus Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag.

Zo is het wetsvoorstel voorgelegd ter consultatie. Via een internetconsultatie mag iedereen suggesties doen voor het verbeteren van wetsvoorstellen, wat de betrokkenheid van burgers moet vergroten. Opvallend is echter dat het termijn voor het indienen van commentaar bij dit specifieke wetsvoorstel slechts vijf dagen bedroeg, in plaats van de gebruikelijke vier weken. Ook zou de consultatie stilletjes zijn gepubliceerd, zonder het gebruikelijke persbericht.

'Grondige bestudering nodig'

"We hebben hier te maken met een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland. Een constructieve reactie daarop kunnen we alleen geven na een grondige bestudering. Daarvoor zijn vijf werkdagen niet alleen niet genoeg, ze zijn een schoffering van de tegenmacht", stellen de partijen. De organisaties roepen het ministerie op de consultatie over te doen en het reactietermijn hierbij te verlengen naar minstens vier weken. "Dat is geen onredelijke eis, maar gewoon de minimumtermijn die hiervoor staat. En dat heeft een reden", besluiten Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
ALSO CTV BW 30-05-2023 t/m 06-03-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!