Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2021

IoT-oplossing monitort beschermde diersoorten bij verduurzaming woningsector

IoT-oplossing monitort beschermde diersoorten bij verduurzaming woningsector image

De natuur en verduurzaming staan elkaar soms in de weg. Door de energietransitie moeten tot 2030 zo’n 1,5 miljoen huurwoningen worden gerenoveerd. Dat kan slechts op één voorwaarde; beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen moeten na de renovatie of herbouw weer een verblijfplaats krijgen. Bouwbedrijven moeten aantonen dat de verblijfplaatsen ook écht worden gebruikt en de provincie handhaaft dit. Arcadis en KPN sloegen de handen ineen en ontwikkelden een nieuwe dienst. Zij monitoren voor het eerst in Nederland beschermde diersoorten via Internet of Things.

Veel woningbouw- en renovatieprojecten lopen nu vertraging op omdat de omgang met beschermde diersoorten niet op de juiste wijze is geborgd. Deze innovatie met een slimme sensor maakt het mogelijk bouw- en renovatieplannen te versnellen. De sensoren in de nestkasten meten 24 uur per dag alle bewegingen in de vogel- en vleermuiskasten. Ze zijn verbonden met het landelijk dekkende LoRa-netwerk van KPN dat gemaakt is om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Alle data zijn online uit te lezen via een speciaal ontwikkeld dashboard.

Wettelijke monitoringsplicht

Het grote voordeel van het werken met deze slimme oplossing ligt vooral in de wettelijke monitoringsplicht. De Wet natuurbescherming dwingt af dat er voor de start van zo’n renovatie maatregelen moeten komen om de gevestigde diersoorten te beschermen. En dus inspecteren ecologen in het veld jarenlang of de maatregelen ook effect hebben.

De slimme sensor neemt niet alleen bijna al dit veldwerk over. Er komt ook een schat aan data vrij omdat deze sensor 24/7de bewegingen in de vogel- en vleermuiskasten meet. Deze data is weer te gebruiken voor productverbeteringen: zoals een verbeterd ontwerp of oriëntatie van de kasten. Verder kunnen populaties op grotere schaal in kaart worden gebracht en vele toepassingen meer.

Inmiddels zijn de eerste sensoren geplaatst. Dit wordt de komende weken uitgebreid tot zo’n 100 stuks en het is de bedoeling deze dienstverlening verder in Nederland uit te rollen.

Foto: Arcadis, testopstelling

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!