Martijn Kregting - 28 juli 2021

Microsoft: sterke groei kwartaalomzet naar 46 miljard dollar

Microsoft: sterke groei kwartaalomzet naar 46 miljard dollar image

Microsoft heeft zijn meest winstgevende kwartaal ooit afgesloten met een hogere omzet en winst dan verwacht. De dalende verkoop van pc's als gevolg van het mondiale chiptekort werden meer dan goedgemaakt door de clouddiensten van het technologieconcern (+51% omzetgroei). Microsoft verwacht een vergelijkbare groei van Azure in het volgende kwartaal.

De totaalomzet over het tweede kwartaal van 2021 groeide met 21 procent naar 46,2 miljard dollar, 2 miljard hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet in wat Microsoft 'Intelligent Cloud' noemt, steeg met 30 procent naar 17,4 miljard dollar. De groei van de Azure-omzet kwam op 43,1 procent uit in Q2. Ook bij cloud-rivaal Google Cloud steeg de omzet in Q2 fors, zo bleek eerder vandaag.

Sterke groei LinkedIn

De omzet van LinkedIn en LinkedIn Marketing Solutions kwam eveneens fors hoger uit, respectievelijk 56 en 97 procent. Microsoft verwacht ook voor het komende kwartaal een sterke groei voor zijn zakelijke sociale netwerk, die in het tweede kwartaal profiteerde van 'robusste' advertentie-inkomsten en een aansterkende banenmarkt.

De divisie personal computing kwam 9 procent hoger uit op 14,1 miljard dollar, maar de omzet van XBox-content en diensten zakte 4 procent. Mogelijk betekent dit dat de groei in gaming als gevolg van de corona-epidemie begint af te nemen. Ook de Windows-OEM omzet kwam lager uit (3%). Die van de Surface-devices zakte zelfs met 20 procent. In beide gevallen liggen de mondiale chiptekorten hier mede aan ten grondslag.

"We innoveren in de hele technologie-stack om organisaties te helpen nieuwe niveaus van digitalisering in hun bedrijf te stimuleren", aldus Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft, in een toelichting. "Onze resultaten tonen dat wanneer we goed presteren en op diverse manieren voldoen aan de behoeften van klanten in grote en groeiende markten, we groei genereren. Dat zien we in onze zakelijke cloud en in nieuwe franchises, waaronder gaming, beveiliging, en LinkedIn, die de afgelopen drie jaar allemaal meer dan 10 miljard dollar aan jaaromzet hebben gehaald."

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!