Martijn Kregting - 04 augustus 2021

Red Hat: Ruim twee derde ontwikkelaars zet containers in

Red Hat: Ruim twee derde ontwikkelaars zet containers in image

Steeds meer ontwikkelaars gebruiken container-technologie. Dat blijkt uit Red Hat Developers Survey, een Europees onderzoek naar de impact van containers en Kubernetes. Van de ondervraagde respondenten geeft 71 procent aan dit te doen. Zij noemen cloudadoptie (33%), schaalbare operaties (30%) en verbeterde productiviteit (29%) als belangrijkste zakelijke voordelen van de inzet van containers. Verder stelt 40 procent van de ontwikkelaars containers ook in te zetten voor meer persoonlijke carrièremogelijkheden die volgen uit het brede gebruik van containers in de IT-sector.

Applicaties worden steeds complexer en de vraag naar een snellere ontwikkelingstijd groeit. Om beter in te spelen op de snelle, software gedreven markten veranderen organisaties de manier waarop ze applicaties ontwerpen, bouwen en implementeren met behulp van cloud-native architecturen op basis van containers. Volgens analistenbureau IDC geeft in 2024 driekwart van de ondernemingen (75%) prioriteit aan de flexibiliteit van de infrastructuur en operationele efficiëntie. Dit moet leiden tot een vervijfvoudiging van de adoptie van cloud-native architecturen voor core business applicaties.

“De overkoepelende trend is dat containers meer zijn dan een bruikbare technologie”, stelt Markus Eisele, developer adoption program lead EMEA bij Red Hat. “Ze vormen een belangrijke bouwsteen voor duurzaamheid en succes voor de organisaties van vandaag. Met het toegenomen besef van zakelijke voordelen en IT-mogelijkheden begint het gebruik van containers om een groter concurrentievoordeel mogelijk te maken nu echt.”

Hoge adoptie containerinzet

De adoptie van containerinzet bij bovengenoemde ontwikkelingen is hoog volgens de studie. 91 procent van de ontwikkelaars stelt dat container-gebaseerde ontwikkeling prioriteit heeft voor ontwikkeling en implementatie van applicaties via softwareapplicatiecodes of applicatieservices. Een derde van hen (30%) ziet de noodzaak om nieuwe soorten applicatiediensten te leveren, terwijl 19 procent containers gebruikt om de business beter te ondersteunen.

Platformen zoals Kubernetes - die helpen bij het orkestreren, automatiseren en beheren van containers - blijken van cruciaal belang om de technologie uitvoerbaar te maken in een bedrijfsomgeving. 61 procent van de respondenten erkent dat ze hier ondersteunende diensten bij nodig hebben; 19 procent stelt dat het te complex is om zelf te implementeren. Meer dan de helft verwacht dan ook dat de ontwikkeling van containers in hun organisatie wordt uitgevoerd door een externe dienstverlener. Bij de keuze voor een leverancier wordt vooral gekeken naar bruikbaarheid van tooling services (37%) en reputatie en vertrouwen (44%).

Container-gebaseerde applicatie topprioriteit

46 procent van de respondenten die betrokken zijn bij productie van softwareapplicatiecode of het uitrollen van applicatiediensten zien container-gebaseerde applicaties als topprioriteit voor softwareontwikkeling het komende jaar. Dit wordt gevolgd door het verbeteren van de kwaliteit, prestaties en beveiliging (43%), het versterken van CI- en CD-processen (32%), het verbeteren van de portabiliteit (29%) en het migreren naar cloud-gebaseerde activiteiten. (27%).

34 procent van de technische respondenten die direct betrokken zijn bij productie van softwareapplicatiecode of het uitrollen van applicatiediensten én ervaring hebben met programmeren en ontwikkelen van containers, noemen ondersteuning voor hybride IT-operaties als belangrijk voordeel voor container-gebruik. Hybrid cloud is de realiteit binnen organisaties op meerdere niveaus, van infrastructuur tot tools en applicaties. Het vereist een veelzijdig open platform en ondersteunende diensten die in staat zijn om de complexiteit te verminderen.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!