Martijn Kregting - 05 oktober 2021

Hogere Europese omzet notebooks en tablets in zomer 2021

Hogere Europese omzet notebooks en tablets in zomer 2021 image

De omzet van notebooks en tablets was de afgelopen zomer hoger dan in dezelfde periode van 2019. Met Wi-Fi 6 uitgeruste notebooks presteerden bovengemiddeld, aldus de nieuwste gegevens van marktonderzoeker CONTEXT.

De Revenue Trend Index van CONTEXT berekent de huidige prestaties van de devices uit tegen een waarde van 100 voor elke categorie, wat overeenkomt met het gemiddelde van 2019. Mobiele pc's scoorden het beste, waarbij notebooks week 25-36 rond de 120 schommelden. Tablets liggen nu rond de 105.

Herstel desktopverkopen

Desktopverkopen via distributie blijven ruim onder het gemiddelde van deze categorie in 2019, rond de 75. Maar terwijl de jaar-op-jaar-omzet voor notebooks (-2%) en tablets (-17%) in augustus daalde, herstelde de desktopverkopen licht tot een groei van + 10 procent.

De meeste Europese landen volgden dezelfde trends, waarbij sommige landen aanzienlijk hogere omzet uit de verkoop van notebooks noteerden dan in 2019 en sommige in de buurt van of in lijn met de cijfers van 2020.

Omzet notebooks met WiFi 6 groeit sterk

De omzet van notebooks die zijn uitgerust met Wi-Fi 6, de nieuwste versie van het draadloze communicatieprotocol, bedroeg in mei 2020 slechts 16 procent van het totaal voor de zakelijke categorie vertegenwoordigde. Begin september 2021 was dat 70 procent. Op de consumentenmarkt verliep de acceptatie langzamer, maar nam in de loop van 2020 gestaag toe en bedroeg in september 57 procent van de omzet.

"Dit kan worden verklaard door verschillende factoren", zegt Marie-Christine Pygott, senior analist bij CONTEXT. “Natuurlijk worden de cijfers gedreven door het feit dat er meer producten op de markt komen met Wi-Fi 6 standaard ingeschakeld. Ook het aanbod speelt een rol. Maar we kunnen niet uitsluiten dat commerciële organisaties en thuisgebruikers betere connectiviteit eisen voor werken, beheer en leren op afstand. Wi-Fi 6 verhoogt niet alleen de verbindingssnelheden, maar verbetert ook de netwerken bij het omgaan met meerdere apparaten, zoals velen thuis hebben gedaan tijdens de pandemie."

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!