Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2021

Gebrekkig inzicht in endpoints kost middelgrote Benelux organisaties miljoenen euro's

Gebrekkig inzicht in endpoints kost middelgrote Benelux organisaties miljoenen euro's image

Inzicht in en beheer van endpoints is cruciaal, vooral in een tijd waarin organisaties steeds vaker te maken hebben met werknemers die op afstand werken en met een toename in ransomware-aanvallen. Om deze uitdagingen effectief aan te pakken, moeten organisaties beschikken over een hoog niveau van cyberhygiëne. Een fundamenteel onderdeel van een goede cyberhygiëne is inzicht in endpoints, zodat zwakke punten in de IT-infrastructuur kunnen worden geïdentificeerd en actie ondernomen kan worden om deze te verhelpen. Dit inzicht wordt echter vaak geleverd door meerdere ineffectieve tools, wat betekent dat veel organisaties nog significante stappen kunnen zetten om de efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen.

Dit blijkt uit onderzoek van Tanium, leverancier van endpoint management en security voor complexe IT-omgevingen, naar wat Europese bedrijven kunnen besparen door het inzicht in endpoints en de controle over hun IT-estate te verbeteren. Tanium analyseerde voor dit onderzoek 132 grote organisaties in EMEA met gemiddeld 39.202 werknemers, waaronder 15 organisaties in de Benelux. Deze organisaties zijn actief in verschillende sectoren, waaronder financiële diensteverlening, entertainment, automotive, retail en de publieke sector.

“De verplaatsing naar het werken op afstand tijdens de pandemie betekende het einde van de traditionele netwerkperimeter”, zegt Wytze Rijkmans (foto), Regional Vice President bij Tanium. “Je kunt niet beschermen wat je niet ziet - dus om veilig te werken onder deze nieuwe omstandigheden en de IT-infrastructuur te beschermen, moeten organisaties duidelijk zicht hebben op alle apparaten die op hun netwerk zijn aangesloten. Onze data laat zien dat dit niet alleen kan leiden tot enorme financiële besparingen op verschillende IT-gebieden, maar ook tot meer zekerheid over de staat van endpoints voor meer geruststelling over de veerkracht van de IT-estate. Een besparing van bijna twee miljoen euro over drie jaar voor een middelgrote onderneming vanaf 1000 werknemers is aanzienlijk, maar dat bedrag groeit aanzienlijk bij echt grote enterprises.”

Organisaties lopen kostenbesparingen mis

Organisaties in de Benelux die geen endpoint-management-technologie gebruiken lopen aanzienlijke kostenbesparingen mis. Organisaties in de Benelux besparen naar schatting €1,41 miljoen in het eerste jaar dat zij endpoint-technologie inzetten, gevolgd door nog eens €1,90 miljoen in jaar twee en €2,64 miljoen in jaar drie, wat het gemiddelde bedrag aan besparingen in drie jaar op €1,91 miljoen brengt.

Bedrijven lopen de meeste besparingen mis door onbeheerde assets. Organisaties in de Benelux lopen na slechts één jaar gemiddeld €481,521 aan besparingen mis door onbeheerde assets. Endpoints die slecht worden beheerd, zijn daarnaast kwetsbaarder voor cyberdreigingen en veroorzaken meer incidenten, waardoor ze duurder worden om te ondersteunen. Dit is dan ook waar endpoint-management de meeste toegevoegde waarde biedt, op de voet gevolgd door detectie van dreigingen (€381,651) en endpoint-security (€355,686) - beiden zorgen voor significante besparingen na drie jaar gebruik van de technologie.

Hoe groot is de potentiële besparing?

De volledige voordelen van de technologie worden gerealiseerd na drie jaar gebruik. De toegenomen waarde van de te behalen besparingen is te danken aan verbeterde efficiëntie en de verkregen inzichten op het gebied van patchbeheer en detectie van dreigingen. Hierdoor kunnen organisaties in de Benelux na twee en drie jaar respectievelijk gemiddeld €248,980 en €381,651 besparen. Deze voordelen worden zichtbaar nadat volledig inzicht in en controle over endpoints meer dan een jaar toegepast wordt.

Enterprises lopen hogere kostenbesparingen mis in vergelijking met organisaties in de publieke sector. Organisaties in de particuliere sector in de Benelux kunnen na drie jaar een gemiddelde kostenbesparing van €2,17 miljoen hebben, tegenover €1,64 miljoen voor organisaties in de publieke sector. Dit komt waarschijnlijk doordat organisaties in de publieke sector minder endpoints in hun netwerk hebben dan organisaties in de particuliere sector, waar werknemers vaker met meerdere apparaten werken.

SLTN Vierkant NTT BW start 31-5 TM 14-6
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!