Wouter Hoeffnagel - 11 november 2021

Gartner: IT-uitgaven in EMEA stijgen komend jaar opnieuw

Gartner: IT-uitgaven in EMEA stijgen komend jaar opnieuw image

De IT-uitgaven in de EMEA-regio bedragen in 2022 in totaal 1,3 biljoen dollar (1,13 miljoen euro), een stijging van 4,7% ten opzichte van 2021. Het groeitempo in 2022 ligt naar verwachting lager dan in 2021, wanneer de IT-uitgaven in EMEA naar verwachting met 6,3% groeien.

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. Gartner-analisten bespraken de macro-economische trends die van invloed zijn op de IT-markt in EMEA tijdens Gartner IT Symposium/Xpo EMEA, dat vrijwel tot en met vandaag plaatsvindt.

De grootste verandering in de toekomst is de wijze waarop IT wordt gefinancierd, niet per se hoeveel het wordt gefinancierd. “IT verandert van het ondersteunen van het bedrijf naar het zijn van het bedrijf – wat betekent dat de uitgaven aan technologie verschuiven van operationele kosten (verkoop, algemeen en administratief [SGA]) naar kosten van inkomsten (COR), of mogelijk kosten van verkochte goederen (COGS)", zegt John Lovelock, onderscheiden research vice president bij Gartner. "CIO's moeten een evenwichtsoefening uitvoeren, geld besparen en de omzet vergroten."

Investeringen in de cloud stijgen snel

In EMEA groeien de uitgaven voor bedrijfssoftware naar schatting het meest hebben in 2022, gedreven door de stijging van de cloudinvesteringen (zie tabel 1). “Sinds het begin van de pandemie laat levering via de cloud elasticiteit en flexibiliteit zien. Het schaalde op of juist af wanneer dat nodig was", aldus Lovelock. "CIO's zullen steeds vaker cloudalternatieven gebruiken om zo snel mogelijk de waarde van hun IT-investeringen te kunnen tonen."

gartner-emea-it-spending-2020-2022.png

Analisten van Gartner schatten dat de clouduitgaven van ondernemingen in 2022 12,5% van de totale IT-uitgaven van ondernemingen vertegenwoordigen. Naar verwachting stijgen de segmenten Infrastructuur as a Service (IaaS) en Desktop as a Service (DaaS) het snel in 2022, met een groei van respectievelijk 32,3% en 31,1%.

"De opkomst van bedrijfsapplicatiesoftware, infrastructuursoftware en beheerde services en cloudinfrastructuurservices toont aan dat digitaal zakendoen niet slechts een trend van één of twee jaar is, het is systemisch en langdurig", zegt Lovelock.

Na een groei met dubbele cijfers in de uitgaven voor apparaten in 2021, vertragen de uitgaven naar verwachting in 2022. Het segment noteert naar verwachting een jaar-op-jaar-groei van 0,7%. De device stack van pc's, tablets, laptops en mobiele telefoons van werknemers blijft optimaal voor hybride werk, waardoor multilocatie en flexibele bedrijfsproductiviteit van werknemers mogelijk zijn.

IT-uitgaven groeien in VK sneller dan in EMEA

In het VK bedragen de IT-uitgaven in 2022 naar verwachting 223,3 miljard dollar (bijna 195 miljard euro), een stijging van 6% ten opzichte van 2021. Dit is hoger dan de verwachte groei van 4,7% voor de totale IT-uitgaven in EMEA in 2022. “Organisaties in het VK liggen op schema om hun IT-uitgaven met 14,4 miljard dollar (red: zo'n 12,6 miljard euro) in 2022 te verhogen, wat meer is dan Frankrijk, Duitsland, Italië en Turkije samen”, aldus Lovelock. "Werken op afstand, onderwijs op afstand en telezorg stimuleren de IT-uitgaven in de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg, die tot de belangrijkste groei-industrieën in het VK behoren."

De IT-uitgaven in Duitsland liggen op schema om in 2022 167,3 miljard dollar (145,9 miljard euro) te bereiken, een stijging van 4,4% ten opzichte van 2021. De uitgaven voor bedrijfssoftware zijn naar verwachting het segment met de hoogste groei in 2022 en verder.

In 2021 richten organisaties in Duitsland hun uitgaven op apparaten om in te spelen op de versnelling van werken op afstand en onderwijs op afstand. De uitgaven voor apparaten nemen naar verwachting met 18% toe in 2021 en blijven hoog met 24,2 miljard dollar (21,1 miljard euro) in 2022.

Een meer gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar "IT Spending Forecast, 3Q21 Update: Help Employees and Customers Stay Connected".

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!