Onderzoek Computacenter: personeel en security belangrijkst voor IT-beslissers image

IT-beslissers van grote Nederlandse organisaties zien het vinden van goed personeel als de grootste businessuitdaging van hun bedrijf. Security is het IT-onderwerp dat ze het belangrijkst vinden. Voor die twee thema’s en voor innovatie zouden ze graag meer budget hebben. Dat zijn een paar conclusies van de Dutch IT Leaders Trends Survey 2021, een onderzoek dat in opdracht van Computacenter werd uitgevoerd door Dutch IT-channel en Smart Profile, in samenwerking met Dell Technologies.

De ondervraagde C-level IT-beslissers gaven aan dat ze het vinden van goed personeel als de grootste businessuitdaging van hun organisatie zien, met een score van 8,4 op een schaal van 1 tot en met 10. Voor personeel wil het grootste deel van de ondervraagden (67%) graag ook meer budget vrijgemaakt zien. Ook cybersecurity (58%) en innovatie (56%) zouden, als het aan veel IT-beslissers ligt, meer budget moeten krijgen.

Het IT-onderwerp dat de meeste interesse van de organisaties geniet is security, met een gemiddelde beoordeling van 8,6. Digital workplace (7,8) en datastorage, analytics en kunstmatige intelligentie (AI) (7,7) worden ook als interessante ontwikkelingen gezien. Met edge computing/Internet of Things (5,9) zijn IT-beslissers op dit moment minder bezig.

Datastrategie
Het onderzoek zoomde ook in op de datastrategie van Nederlandse organisaties. (Data)security bleek het belangrijkste onderwerp voor de IT-beslissers. Er zal steeds meer behoefte aan data-storage ontstaan, vooral door de generieke groei van data en de opkomst van machine learning/AI, zo verwachten de meeste respondenten. Het opslaan van data gebeurt bij bijna de helft van de organisaties (47%) hybride, bij 27% volledig in de cloud en bij 21% ‘on premises’. De dreiging van ransomware is een cruciale factor bij het inrichten van de storage-omgeving, zo gaven de meeste organisaties ook aan.

Veel organisaties maken gebruik van data storage as a service, zo toont het onderzoek aan. De manier waarop verschilt. Van de ondervraagden doet 27% dat zelf, maar met behulp van een service provider, 21% doet het via een service provider en 19% heeft het volledig zelf ingericht. De rest maakt er nog geen gebruik van, maar een deel van die groep geeft aan dat binnenkort wel te gaan doen.

Voor veel organisaties spelen IT-dienstverleners een belangrijke rol. Vooral vanwege het kunnen leveren van goede technologie en diensten, branche-expertise en het kunnen helpen bij innovatie. De CIO zelf is vooral gespecialiseerd in ‘visie en innovatie’ en in ‘transformatie en change management’.

Moderniseren
Jochem Vreeke (foto), Manager Operations van Computacenter Nederland, vindt de uitkomsten interessant. “De noodzaak om te moderniseren is belangrijk voor IT-leiders, zo blijkt uit de survey. De CIO ziet die noodzaak en is volop bezig zijn organisatie verder te digitaliseren met datatoepassingen om onder andere de operationele efficiëntie en klantbetrokkenheid te verbeteren. Daarbij zijn volgens de survey verschillende datatoepassingen voor informatiebeheer en beveiliging van strategisch belang.”

Wilt u alle uitkomsten van de Dutch IT Leaders Trends Survey nalezen? Download dan hier het gehele rapport.

Over het onderzoek:
De Dutch IT Leaders Trends Survey 2021 werd in opdracht van Computacenter uitgevoerd door Dutch IT Channel, in samenwerking met Smart Profile en Dell Technologies. Het gaat om een kwalitatief onderzoek onder C-level IT-beslissers van grote organisaties in Nederland. Van juni tot en met september 2021 is onderzocht hoe zij naar ontwikkelingen in hun vakgebied kijken. Het trendonderzoek is uitgevoerd in de vorm van mondelinge één-op-één-gesprekken en een online enquête, die per e-mail is verspreid. Er waren 87 respondenten en 45 volledig ingevulde vragenlijsten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!