Redactie - 28 december 2021

VimpelCom oprichter Dmitry Borisovitsj Zimin overleden

VimpelCom oprichter Dmitry Borisovitsj Zimin overleden image

Dmitry Borisovitsj Zimin is onlangs op 88-jarige leeftijd in Zwitserland overleden. Zimin (28 april 1933 – 22 december 2021) was een Russische radiowetenschapper en zakenman, de oprichter en erevoorzitter van VimpelCom. Vanaf zijn pensionering in de vroege jaren 2000 werd hij bekend als filantroop. Hij richtte de Dynasty Foundation en de Zimin Foundation op.

Zimin werkten een tijdje voor de defensie industrie in de Sovjet Unie. In maart 1991 richtte Zimin de particuliere handelsonderneming "KB Impulse" op. Het huurde de technische experts in die bij het Instituut werkten en gespecialiseerd waren in communicatiesystemen. In 1991 organiseerde Zimin een groep technische experts binnen het Radio Technical Institute voor een project om mobiele telefooncommunicatie te ontwikkelen. In de beginfase werd een Amerikaanse fabrikant en operator van mobiele apparatuur, eigendom van de familie Fabela, als partner uitgenodigd. In 1992 werd de naamloze vennootschap "Vimpel-Communications" (VimpelCom) opgericht, met Zimin als voorzitter en algemeen directeur. Zimin beheerde de operationele activiteiten van het bedrijf, terwijl zijn partner Augie K. Fabela II apparatuur en geld bijdroeg en de verkoop en marketing beheerde. Al snel lanceerde VimpelCom een pilot AMPS- station in Moskou.

Het bedrijf werd succesvol en in 1996 werd het het eerste Russische bedrijf dat genoteerd werd aan de New York Stock Exchange , wat een mate van transparantie vereiste die destijds ongebruikelijk was voor Russische bedrijven.

In 2001, op 68-jarige leeftijd, verkocht Dmitry Zimin zijn meerderheidsbelang in VimpelCom en verliet hij de functie van algemeen directeur van het bedrijf. Hij werd geëerd met de titel van oprichter en erevoorzitter van het bedrijf.

Vimpelcom Ltd en haar dochterbedrijf Silkway Holding BV (hierna aangeduid als Vimpelcom) kwamen in 2016 nog breed in het nieuws. Zij kregen een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie van in totaal 397.500.000 US dollar geaccepteerd. Het OM verwijtte het in Amsterdam gevestigde Vimpelcom ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom en na de toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt. Het gaat om de periode 2006 tot en met 2012

Na zijn pensionering wijdde Zimin veel van zijn tijd en rijkdom aan filantropische activiteiten, voornamelijk gefaciliteerd door zijn Dynasty Foundation in Rusland. De prioriteiten van de Stichting waren de ontwikkeling van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Rusland, het scheppen van voorwaarden zodat wetenschappers thuis in Rusland kunnen onderzoeken en onderwijzen, de popularisering van wetenschap en burgerschapsvorming.

Bron: Wikipedia

Foto credit: Anton Nosik. wikipedia commons licentie: Zimin at The Russia Forum 2012

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!