Redactie - 20 januari 2022

Cyberaanval richt zich op Rode Kruis en Rode Halve Maan

Cyberaanval richt zich op Rode Kruis en Rode Halve Maan image

Er is een geavanceerde cyberbeveiligingsaanval ontdekt op computerservers die informatie hosten die in het bezit is van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). De aanval bracht persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie in gevaar van meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen, waaronder degenen die van hun familie zijn gescheiden als gevolg van conflicten, migratie en rampen, vermiste personen en hun families, en mensen in detentie. De gegevens zijn afkomstig van ten minste 60 Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen over de hele wereld.

De grootste zorg van het ICRC na deze aanval zijn de mogelijke risico's die gepaard gaan met deze inbreuk - inclusief vertrouwelijke informatie die openbaar wordt gedeeld - voor mensen die het Rode Kruis- en Rode Halve Maan-netwerk wil beschermen en helpen, evenals hun families. Wanneer mensen vermist worden, is de angst en onzekerheid voor hun familie en vrienden intens.

"Een aanval op de gegevens van vermiste personen maakt de angst en het lijden voor families nog moeilijker te verdragen. We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie het doelwit en aangetast zou zijn", zegt Robert Mardini, directeur-generaal van het ICRC. "Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar."

Het ICRC heeft geen directe aanwijzingen over wie deze cyberaanval heeft uitgevoerd, die gericht was op een extern bedrijf in Zwitserland dat het ICRC contracteert om gegevens op te slaan. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de gecompromitteerde informatie is gelekt of openbaar is gedeeld.

"Hoewel we niet weten wie verantwoordelijk is voor deze aanval, of waarom ze hem hebben uitgevoerd, willen we wel een beroep op hen doen", zei Mardini. "Jullie acties kunnen mogelijk nog meer schade en pijn veroorzaken aan degenen die al onnoemelijk lijden hebben doorstaan. De echte mensen, de echte families achter de informatie die je nu hebt, behoren tot de minst machtige ter wereld. Doe alsjeblieft het juiste. Deel niet, deze gegevens verkopen, lekken of anderszins gebruiken."

Het ICRC runt samen met het bredere netwerk van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan een programma genaamd Restoring Family Links, dat tot doel heeft familieleden te herenigen die gescheiden zijn door een conflict, ramp of migratie. Als gevolg van de aanval zijn we genoodzaakt de systemen af te sluiten die ten grondslag liggen aan ons werk voor het herstellen van familielinks, wat van invloed is op het vermogen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan om gescheiden familieleden te herenigen. We werken zo snel mogelijk aan het identificeren van tijdelijke oplossingen om dit essentiële werk voort te zetten.

"Elke dag helpt de Rode Kruis-beweging met de Rode Halve Maan om gemiddeld 12 vermiste personen met hun families te herenigen. Dat zijn elke dag een dozijn vreugdevolle gezinsherenigingen. Cyberaanvallen als deze brengen dat essentiële werk in gevaar", zegt Mardini. "We nemen deze inbreuk uiterst serieus. We werken nauw samen met onze humanitaire partners over de hele wereld om de omvang van de aanval te begrijpen en de juiste maatregelen te nemen om onze gegevens in de toekomst te beschermen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!