Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2022

Gemeente Den Haag opent Week van de Digitale Ethiek

Gemeente Den Haag opent Week van de Digitale Ethiek image

Vandaag opent de gemeente Den Haag de allereerste Week van de Digitale Ethiek. De stad van vrede & recht stelt privacy en verantwoord datagebruik deze week centraal. Zo zijn er verschillende activiteiten, lezingen en tentoonstellingen om kennis te delen en bewustwording te creëren bij het brede publiek.

Wethouder Saskia Bruines: “Veel mensen hebben geen idee waar hun persoonlijke gegevens online voor gebruikt worden of wat de risico’s zijn. We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt? Ook in de fysieke wereld speelt dit, wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Daarover gaat Den Haag deze week in gesprek met bestuurders, inwoners en IT-experts.”

Programma

Geïnteresseerden kunnen verschillende programmaonderdelen bijwonen tijdens de Week van de Digitale Ethiek. Een greep uit het programma:

Smart Citizen wandeling (24-28 januari 12:00-14:00 uur)
De slimme stad, wat is dat eigenlijk? Kan iets dat geen hersenen heeft slim zijn? Onderzoeksinstelling Waag gaat ervan uit dat niet de stad, maar de burger slim is: smart citizens in plaats van smart cities. Tijdens de Week van de Digitale Ethiek kun je met het wandelpakket van Waag de smart citizen-wandeling lopen in Den Haag. Wandel langs camerazones, demonstratieplekken (social media) en slimme parkeerborden. Leer meer over kenteken parkeren, crowd-monitoring en de ov-chipkaart.

Digital Rights Talk (maandag 24 januari 16:00-17:30 uur)
We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt? Ook in de fysieke wereld speelt dit, wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Met nieuwe technologie zoals slimme stofzuigers, slimme deurbellen of slimme mobiliteit wordt steeds meer van ons leven opgeslagen. Maar hoe krijgen we grip op onze gegevens? En hoe zit het met onze rechten om vergeten te worden? Deze Digital Rights Talk vindt plaats tijdens Week Digitale Ethiek, waarin Den Haag digitale ethiek, privacy en verantwoord datagebruik centraal stelt. We gaan in gesprek met experts over onze rechten in de digitale wereld.

Meet-up: verantwoord omgaan met data (dinsdag 25 januari 10:00-11:00)
Hoe kijken wij binnen de gemeente Den Haag naar digitale ethiek? Hoe werkt dat in dataprojecten? Tijdens deze meet-up kunnen inwoners en andere geïnteresseerde in gesprek gaan met de gemeente over hoe er wordt omgegaan met data.

Film ‘You are your profile’ met nagesprek (dinsdag 25 januari 16:00-17:30 uur)
De film ‘You are your profile’ maakt deel uit een documentaire-project waarin het belang van het online kunnen controleren van je eigen persoonsgegevens centraal staat. Bijna ieders leven is verbonden met internet. Maar hoe bewust zijn we van de persoonsgegevens die we online delen? Deze film geeft inzichten en tijdens het nagesprek is er aandacht voor de toekomst van de online samenleving.

Opening Internationale Dag van de Privacy (vrijdag 28 januari 09:00-10:00 uur)
28 januari 2021 is de Europese Dag van de Privacy. Een complete online-ervaring waarin de thema’s privacy en digitale ethiek centraal staan. Digitale ethiek betekent dat gegevens goed beschermd worden en personen of bedrijven niet zomaar om gegevens mogen vragen die ze niet nodig hebben. Dit zorgt voor privacy, wat betekent dat persoonlijke gegevens privé blijven. Wil jij meer weten over de kansen en gevaren van digitale ethiek en privacy? Wat dit betekent voor jouw werk? Ben je geïnteresseerd in hoe het juridisch zit? Of juist in de ontwikkelingen die nu aan de gang zijn om de huidige problemen op te lossen? Meld je dan aan voor de Internationale Dag van de Privacy.

Het volledige programma is hier beschikbaar. U kunt zich op deze website ook aanmelden voor activiteiten gedurende de Week van Digitale Ethiek.

SLTN Vierkant Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!