Witold Kepinski - 07 februari 2022

Server verkoop daalt maar storage en networking zijn in trek

Server verkoop daalt maar storage en networking zijn in trek image

De omzet van bedrijfsservers via distributie zakte in 2021 met -4,4% op jaarbasis (op jaarbasis), maar volgens het Britse onderzoeksbureau CONTEXT presteerden opslag en netwerken goed gedurende het jaar ondanks een slecht vierde kwartaal 2021. De verkoop van networking oplossingen daalde in Nederland in het vierde kwartaal met 6,3 procent.

Door de onvoorspelbare marktomstandigheden aan het einde van 2021 waren nauwkeurige voorspellingen uiterst uitdagend.

De markt voor zakelijke servers sloot het jaar af met een omzetdaling van -15% op jaarbasis, als gevolg van problemen met de productlevering en de herinvoering van strengere COVID-19-maatregelen en de daaruit voortvloeiende zakelijke onzekerheid. De daling voor het jaar was minder dramatisch, maar volgt op een daling van -9% op jaarbasis in 2019 en een daling van -15% het jaar daarna. Dit kan worden verklaard door trends op de langere termijn, zoals de migratie naar hybride cloudinfrastructuur en het steeds meer op software gerichte datacenter, die de verkoop van on-premises servers hebben getroffen.

Storage ups en downs

De zaken in de zakelijke dataopslagmarkt waren positiever. Hoewel de omzet op jaarbasis met -4,2% daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, groeide de categorie over het algemeen met +4,6% voor het jaar. Uitdagingen op het gebied van productlevering en COVID-beperkingen kunnen opnieuw een groot deel van de daling van het vierde kwartaal verklaren, en met name het HCI-segment boekte slechte prestaties van -13% in heel Europa. De omzet van arrays is in het vierde kwartaal niet gestegen, maar groeide in de loop van het jaar met 5,1%, terwijl de omzet van HCI in 2021 met 5,3% op jaarbasis groeide.

Enterprise-netwerken solide

CONTEXT-prognoses voor het segment Enterprise Networking waren nogal optimistisch. Uiteindelijk sloot het het jaar af met een daling van -0,5% op jaarbasis in het vierde kwartaal. "Toeleveringsproblemen zullen in 2022 aanhouden, terwijl de lange termijn trend naar hybride werken en vermindering van kantoorruimte investeringen in overstapinfrastructuur zal verminderen", zegt Gurvan Meyer, Enterprise Business Analyst bij CONTEXT. "De omzet in het vierde kwartaal van 2021 was echter vrij hoog en kwam alleen in negatief gebied terecht vanwege vergelijkingen met het vierde kwartaal van 2020, toen de bedrijfsinvesteringen sterk waren na het einde van de eerste golf van COVID."

Het segment als geheel groeide ook met 5,9% in 2021 YoY, inclusief 5,2% in het VK. De laatste markt bleef het grootste deel van 2021 aanzienlijk achter bij de rest van Europa, dus de terugkeer naar groei is goed nieuws.

Migratie is de belangrijkste boosdoener die de groei van de netwerkmarkt in zijn geheel afremt. De omzet daalde in het vierde kwartaal met -2,1% op jaarbasis, de laagste prestatie van het jaar in de categorie. Aan de andere kant blijft draadloos groeien, met +5,7% YoY-groei in Q4 en +13% in het algemeen voor het jaar ten opzichte van 2020. Het is zelfs nog meer (17%) gestegen ten opzichte van 2019, wat een goed voorteken is voor de toekomst.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!