Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2022

Juniper Networks, Vodafone en Parallel Wireless bundelen krachten

Juniper Networks, Vodafone en Parallel Wireless bundelen krachten image

Juniper Networks gaat een samenwerking aan met Vodafone en Parallel Wireless, een pionier in Open RAN-oplossingen. Samen gaan de partijen een RAN Intelligent Controller (RIC)-pilot voor tenant-bewuste toegangscontrole uitvoeren. Deze pilot draait aanvankelijk in de testlaboratoria van Vodafone in Turkije. Het biedt ondersteuning voor O-RAN-interfaces en heeft betrekking op de belangrijkste zakelijke uitdagingen van mobiele operators: het bieden van gepersonaliseerde gebruikservaringen, het genereren van omzet en het reduceren van de Capex en Opex voor 4G- en 5G-diensten.

De pilot is gebaseerd op een open, software-driven architectuur die gebruikmaakt van virtualisatie om aan beter programmeerbaar, geautomatiseerd beheer van het netwerkverkeer per gebruiker mogelijk te maken. De focus ligt op het leveren van tenant-bewuste mogelijkheden voor toegangscontrole, waarmee operators hun diensten kunnen personaliseren en uitzonderlijke gebruikservaringen kunnen bieden. Real-time tracking en het gebruik van radiobronnen binnen het RAN maakt het mogelijk om bij de levering van mobiele datadiensten prioriteit toe te kennen aan essentiële dienstverleners zoals ziekenhuizen en scholen. Dit is mogelijk met behulp van de cloudgebaseerde softwaretools rApp/xApp van Juniper Networks, die netwerkfuncties vrijwel real-time beheren, en de cloud-native Open RAN-functies van Parallel Wireless.

Automatisch beheer door het RAN

De ontwerpfilosofie voor de pilot is gericht op het aantonen van de potentie van open, flexibel beheer van netwerkbronnen en de levering van mobiele data in elke door software aangestuurde RAN-omgeving. Deze aanpak maakt het mogelijk om diensten en applicaties automatisch door het RAN te laten beheren, optimaliseren en op prioriteit in te delen op basis van real-time inzicht in zijn eigen prestaties.

De drie organisaties zijn allen actieve beheerders en/of contribuanten van de O-RAN ALLIANCE en het Telecom Infra Project (TIP), wat hun gezamenlijke inzet voor innovatie en branchenormen in de sector onderstreept.

Open platform

De RIC-oplossing van Juniper is ingericht als open platform dat ondersteuning biedt voor open northbound en southbound interfaces. Dit maakt een eenvoudigere integratie mogelijk met de technologie van Open RAN-partners binnen het ecosysteem. Het RIC-platform van Juniper maakt daarnaast een eenvoudige integratie mogelijk met rApps-/xApps-tools van externe leveranciers. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van implementatie- en onboarding-tools, zodat er tussen netwerkgebaseerde of SDK-gebaseerde API’s kan worden gekozen.

Parallel Wireless draagt bij aan de pilot met cloud-native Open RAN-oplossingen die zijn geïntegreerd met de geavanceerde, op de specificaties van de O-RAN ALLIANCE gebaseerde RAN Intelligent Controller (RIC) van Juniper Networks. Dit biedt operators meer keuzevrijheid bij het inrichten van de beste RAN’s in hun soort.

'Infrastructuur met open karakter'

“Vodafone hanteert een duidelijke visie: de complete infrastructuur van mobiele netwerken moet een open karakter hebben om snel innovatieve diensten te kunnen ontwikkelen. We zien dit als een cruciale opstap naar succesvolle innovatie en samenwerking. Dit is de enige manier om innovatieve nieuwe 4G- en 5G-toepassingen te ontwikkelen en voor maximale kostenefficiëntie te zorgen. Het doet Vodafone genoegen om een laboratorium- en veldproef voor tenant-bewust toegangscontrole op basis van O-RAN-interfaces te verzorgen om de ontwikkeling van deze veelbelovende technologie te versnellen. Dat doen we in samenwerking met gelijkgestemde technologiepartners zoals Juniper Networks en Parallel Wireless. Samen kunnen we slimmere netwerken bouwen, voor betere gebruikservaringen zorgen en krachtigere duurzaamheidsmaatregelen treffen voor B2B-toepassingen", zegt Paco Martin, head of Open RAN bij de Vodafone Group.

Constantine Polychronopoulos, vice president 5G & Telco Cloud bij Juniper Networks: “De multi-vendor-pilot bij Vodafone biedt de perfecte gelegenheid om te laten zien hoe de RIC van Juniper en onze focus op soepele portabiliteit van applicaties het volledige potentieel van Open RAN kunnen ontsluiten. Door onze innovatieve oplossingen te combineren met die van Parallel Wireless en de operationele ervaring van Vodafone kunnen we een praktische use case afleveren die eindklanten toegevoegde waarde en betere gebruikservaringen biedt en operators aan verbeterde kostenefficiëntie helpt.”

Keith Johnson, bestuursvoorzitter bij Parallel Wireless, besluit: “Vodafone loopt sinds jaar en dag voorop als het gaat om innovatie op het gebied van Open RAN. We zijn erg enthausiast over de samenwerking met Vodafone en Juniper Networks en om onze cloud-native, volgens de eisen van de O-RAN ALLIANCE ontwikkelde Open RAN-oplossingen te integreren met de geavanceerde RAN Intelligent Controller van Juniper.”

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 NTT BW start 31-5 TM 14-6
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!