Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2022

Oekraïne zet technologie van Clearview in

Oekraïne zet technologie van Clearview in image

Oekraïne zet sinds zaterdag de omstreden software van het Amerikaanse bedrijf Clearview in. Met behulp van de technologie wil het Oekraïense ministerie van Defensie Russische soldaten identificeren.

Een woordvoerder van Clearview bevestigt de deal tegenover persbureau Reuters. De woordvoerder meldt dat het bedrijf zijn diensten gratis beschikbaar maakt voor Oekraïne. Ook meldt de woordvoerder dat de technologie niet beschikbaar wordt gesteld aan Rusland. Personeel in Oekraïne wordt getraind in het gebruik van de technologie.

Omstreden bedrijf

Clearview is een omstreden bedrijf dat een database bijhoudt met afbeeldingen die verzameld worden van onder meer social media. Klanten kunnen in deze database zoeken naar matches en zo personen identificeren. Naar eigen zeggen beschikt Clearview over drie miljard afbeeldingen.

Onder meer in de Europese Unie (EU) is het gebruik van Clearview omstreden. Het bedrijf kreeg vorige week nog een Italiaanse boete van 20 miljoen euro opgelegd aangezien het bedrijf zonder wettelijk grondslag gegevens van Italianen heeft verzameld. Het bedrijf moet daarom alle gegevens van Italianen verwijderen. Ook in andere EU-lidstaten kreeg Clearview eerder boetes opgelegd, waaronder Frankrijk.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!