Redactie - 17 maart 2022

Eugene Kaspersky: Waarschuwing van BSI is gebaseerd op politieke gronden

Eugene Kaspersky: Waarschuwing van BSI is gebaseerd op politieke gronden image

Eugene Kaspersky (foto), topman van het Russische beveiligingsbedrijf, reageert in een open brief op de recente waarschuwt die het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) onlangs afgaf voor het gebruik van Kaspersky-producten. Kaspersky stelt dat dit besluit niet op technische, maar op politieke gronden is genomen.

"Het optreden van militaire en/of inlichtingendiensten in Rusland en de dreigementen van Rusland tegen de EU, de NAVO en de Bondsrepubliek Duitsland in de loop van het huidige militaire conflict gaan gepaard met een aanzienlijk risico op een succesvolle IT-aanval. Een Russische IT -fabrikant kan zelf offensieve operaties uitvoeren, tegen zijn wil worden gedwongen om doelsystemen aan te vallen, buiten zijn medeweten worden bespioneerd als slachtoffer van een cyberoperatie, of worden misbruikt als instrument voor aanvallen op zijn eigen klanten", schrijft de BSI op zijn website.

Eugene Kaspersky reageert in een blogpost op de waarschuwing. "In de afgelopen drie weken heeft de oorlog in Oekraïne de wereld die we kenden vernietigd. Families, relaties, partnerschappen en banden werden dramatisch getroffen in Oekraïne, Rusland, Europa en de hele wereld. De lawine van deze tragische gebeurtenissen overvalt ons allemaal", schrijft Kaspersky in een blogpost.

'Niet ondersteund door enig objectief bewijs'

"Het heeft ook mijn bedrijf gevangen, 's werelds grootste particuliere cyberbeveiligingsbedrijf dat met trots mijn naam draagt. Deze week heeft het Duitse BSI een waarschuwing afgegeven over Kaspersky-producten, met mogelijke risico's voor de digitale veiligheid van degenen die Kaspersky-producten en -oplossingen gebruiken. Zonder in details te treden, kan ik zeggen dat deze beweringen speculaties zijn die niet worden ondersteund door enig objectief bewijs of technische details bieden. De reden is simpel. Er is in de 25-jarige geschiedenis van het bedrijf nooit enig bewijs gevonden en bewezen voor het gebruik of misbruik van Kaspersky voor kwaadaardige doeleinden, ondanks talloze pogingen daartoe."

"Zonder dergelijk bewijs kan ik alleen maar concluderen dat het besluit van BSI alleen op politieke gronden is genomen. Het is triest ironisch dat de organisatie die pleit voor objectiviteit, transparantie en technische competentie - dezelfde waarden die Kaspersky jarenlang samen met het BSI en andere Europese regelgevers en brancheorganisaties ondersteunde - besloot of gedwongen werd om haar principes letterlijk van de ene op de andere dag te laten vallen. Kaspersky, al jarenlang partner en medewerker van het BSI en de Duitse cyberbeveiligingsindustrie, kreeg slechts enkele uren om deze valse en ongegronde beschuldigingen aan te pakken. Dit is geen uitnodiging tot dialoog - het is een belediging."

Eugene Kaspersky wijst er onder meer op dat het BSI meerdere malen is uitgenodigd een audit uit te voeren van de broncode, updates, architectuur en processen van Kaspersky in Europese Kaspersky Transparency Centers. Dit heeft de BSI echter niet gedaan, meldt de topman van Kaspersky. De volledige open brief is hier te vinden.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!