Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2022

Overheid onderzoekt strengere inkoopvoorwaarden voor tech uit landen met offensief cyberprogramma

Overheid onderzoekt strengere inkoopvoorwaarden voor tech uit landen met offensief cyberprogramma image

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (foto) van Digitale Zaken gaat in kaart brengen of inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor technologie uit landen die over een offensief cyberprogramma beschikken. Aanleiding hiervoor is ontrust die is ontstaan over het gebruik van Chinese camera's door gemeenten, wat tot zorgen over mogelijke spionage leidt.

In februari bleek dat diverse Nederlandse gemeenten gebruik maken van camera's van Chinese makelij. Hierdoor zijn zorgen ontstaan over mogelijke spionage door de Chinese overheid via deze camera's. VVD-Kamerlid Queeny Rajkowsi vroeg opheldering over het gebruik van deze camera's. En vroeg welke stappen Van Huffelen wilde nemen om kritischer te kijken naar de inzet van hardware en software van niet-Europese makelij.

Onderzoek naar strengere inkoopeisen

Van Huffelen zei deze week in een debat van de Commissie Digitale Zaken aan Rajkowski toe onderzoek te gaan doen naar strengere inkoopeisen voor technologie uit landen met een offensief cyberprogramma. Rajkowski reageert positief op de toezegging.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!