Redactie - 25 maart 2022

SAP en Unilever testen Blockchain technologie voor ontbossingsvrije palmolie

SAP en Unilever testen Blockchain technologie voor ontbossingsvrije palmolie image

SAP en Unilever hebben een pilot aangekondigd van de GreenToken by SAP-oplossing om de traceerbaarheid en transparantie in Unilevers wereldwijde palmolietoevoerketen verder te vergroten.

Een handvol palmvruchten

Grondstoffen zoals palmolie worden vaak gemengd met fysiek identieke grondstoffen uit gecontroleerde duurzame en niet-gecontroleerde bronnen na de "eerste mijl" van de toeleveringsketen, waardoor de informatie over de herkomst ofwel verborgen blijft ofwel verloren gaat.

In een succesvol proof of concept in Indonesië paste Unilever GreenToken toe om meer dan 188.000 ton oliepalmen in te kopen. De oplossing stelde Golden Agri-Resources en andere leveranciers van wie Unilever palmolie betrekt in staat om tokens te creëren die de materiaalstroom van de palmolie door de hele toeleveringsketen weerspiegelen en de unieke kenmerken vastleggen die zijn gekoppeld aan de herkomst van de olie.

"Met GreenToken willen we dezelfde traceerbaarheid en supply chain-transparantie brengen naar bulkgrondstoffen die je krijgt bij het scannen van een streepjes- of QR-code op elk consumentenproduct", zegt Nitin Jain, medeoprichter en general manager van de GreenToken by SAP-oplossing, SAP. "Onze oplossing stelt bedrijven in staat om te vertellen welk percentage van de palmolieproducten ze hebben ingekocht van duurzame oorsprong en dit te traceren tot het eindconsumentenproduct."

"Technologie heeft een belangrijke rol gespeeld in onze inspanningen om de zichtbaarheid en transparantie in onze eigen palmolie-aanvoerketens te verbeteren", zegt Anita Neville, chief sustainability and communications officer, Golden Agri-Resources. "Onze deelname aan de pilot van de GreenToken by SAP-oplossing met SAP en Unilever heeft nuttige inzichten opgeleverd in hoe we succesvol informatie kunnen doorgeven tussen verschillende actoren in de toeleveringsketen."

De GreenToken-oplossing hielp Unilever de herkomst en de reis die palmolie door haar lange en complexe toeleveringsketen aflegt, te volgen, te verifiëren en in bijna realtime te rapporteren.

"Unilever heeft zich gecommitteerd aan het bereiken van een ontbossingsvrije toeleveringsketen in 2023, en blockchain-technologie heeft de potentie om bedrijven, zoals het onze, te helpen hun toeleveringsketens te volgen om ervoor te zorgen dat de grondstoffen die we inkopen mensen en de planeet respecteren", zegt Dave Ingram, chief procurement officer, Unilever. "We zijn bemoedigd door de veelbelovende resultaten van onze pilot met GreenToken by SAP, de nieuwste bouwsteen in onze tech-enabled aanpak om te zorgen voor een meer traceerbare en transparante toeleveringsketen."

De samenwerking met GreenToken versterkt Unilevers voortdurende en toonaangevende inspanningen om volledig inzicht te krijgen in haar toeleveringsketen.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!