Wouter Hoeffnagel - 12 april 2022

IBM aangeklaagd door boze investeerders

IBM aangeklaagd door boze investeerders image

Een groep investeerders daagt IBM voor de rechter. De investeerders stellen door IBM drie jaar lang te zijn voorgelogen, wat de aandelenprijs van IBM zou hebben beïnvloed.

Het gaat om een class action-rechtszaak die alle investeerders die tussen april 2017 en oktober 2021 in het bedrijf investeerde. De boze aandeelhouders stellen dat IBM met zijn werkwijze de Amerikaanse wet hebben overtreden. Deze schrijft namelijk voor dat bedrijven investeerders volledige en op transparante wijze moeten informeren over aandelen.

Manipulatie

De aanklagers stellen dat IBM dit niet heeft gedaan en juist omzetcijfers tussen 2018 en 2021 heeft gemanipuleerd, meldt The Register. Toenmalig CEO Virginia Rometty presenteerde na haar benoeming in 2012 vijf nieuwe focusgebieden voor IBM: cloud, analytics, mobile, security en social. Deze focusgebieden moesten inkomsten genereren.

Volgens de aanklagers zou IBM hierbij een strategie hebben gehanteerd waarbij het bewust de omzetcijfers van deze focusgebieden zou hebben beïnvloed. De boze investeerders stellen dat IBM inkomsten uit mainframes heeft gepresenteerd als inkomsten uit de vijf nieuwe focusgebieden. De werkwijze zou tot 2018 zijn gehanteerd. Managers zouden onder meer hogere bonussen hebben opgestreken door de strategie.

Kritiek van medewerkers

IBM zou in 2019 afscheid hebben genomen nadat medewerkers kritiek uitten op de werkwijze. IBM zou hierop volgens de aanklagers onder meer medewerkers die betrokken waren bij het manipuleren van cijfers de deur hebben gezegd.

IBM heeft niet gereageerd op een verzoek van The Register voor een reactie op de berichtgeving.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
Arctic Wolf BW gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!