Redactie - 20 april 2022

Model9 koppelt de cloud aan mainframes

Model9 koppelt de cloud aan mainframes image

In Tel Aviv vonden we tijdens ons bezoek ook Model9. Dit bedrijf, opgericht door Gil Peleg (founder en CEO) heeft een heel speciale missie: cloud services enabelen voor mainframes. Want hoewel mainframes mogelijk oubollig beginnen over te komen zijn er tal van industriesegmenten (banken, verzekeraars, universiteiten) die nog volop gebruik maken van het mainframe.

Volgens onderzoek van Model9 is 80% van de mission critical data op een mainframe te vinden. Er zit jaarlijks dan ook nog steeds een groei in de markt van ongeveer 10%. Daar waar kleinere ondernemingen steeds vaker voor SaaS-oplossingen gaan, blijven de grote ondernemingen nog op mainframes werken.

Omdat mainframes silo’s vormen is er geen directe koppeling met bijvoorbeeld de cloud mogelijk. Alle storage gaat binnen het gesloten domein naar tape bibliotheken. IBM’s z/OS is een 64-bit operating system voor IBM z/Architecture mainframes, geïntroduceerd in 2000. Via dit OS kunnen JAVA-apps op een mainrame gebruikt worden. Dat is de route die Model9 gebruikt voor zijn product om via JAVA een gateway naar de cloud te realiseren.

Eenmaal in de cloud aangeland kunnen de backup’s van het mainframe vrij benaderd worden. Bovendien is er bij deze aanpak een “Airgap” tussen de systemen, waardoor de virus/ransomware risico’s kleiner worden. Mainframes zijn en blijven silo’s, aldus Gil.
De transitie van de data naar de cloud is zeer relevant omdat SaaS, dat in de cloud gemeengoed is, dan ook beschikbaar is voor AI/ML op mainframe data. Het is dus mogelijk om op een economische manier data te exporteren naar de cloud als backup, maar ook als basis voor SaaS-services. De oplossing wordt in drie smaken aangeboden: Model9 Gravity, Shield en Manager. Ze kunnen als losse componenten of als suite afgenomen worden.

Door: Hans Steeman

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!